Techniek

Erwin
erwin.ureel@gmail.com

13 maart 2020

Zwenkwielen onder trapdegel?

Het ligt in mijn bedoeling om twee nylon zwenk- en twee vaste wielen (met rem en bout) (vast) onder mijn ARAB-trapdegel te plaatsen.
De pers weegt (geschat) 550-600 kg, ik denk aan wielen met een capaciteit van 250 kg. draagkracht/stuk.

Heeft iemand hier ervaringen mee of bedenkingen bij?

Alvast bedankt!

Erwin

7 gedachten over “Zwenkwielen onder trapdegel?”

 1. Nogmaals dank voor alle nuttige reacties.

  Het probleempje is het volgende. Aanvankelijk had ik een dikke rubberen mat onder de Arab liggen, dit om vlekken te vermijden, veroorzaakt door het smeren van de pers met olie . Toen ik echter merkte dat er vochtigheid ontstond tussen de mat en de vloer, haalde ik die met veel moeite (en een autokrik) weg. Daarop meende ik het probleem met wielen op te lossen, zodat de pers vlot verplaatst kon worden over een, regelmatig te vervangen, laag karton. Uit jullie opmerkingen leerde ik echter dat dit geen goed idee is.

  Het alternatief is een dichtgetimmerd pallet, probleem is echter dat ik de pers niet in één keer opgetild kan krijgen en dit er dus niet onder kan schuiven. Nu, misschien lukt het door opnieuw kant per kant op te krikken en het pallet ter plekke te vervaardigen. Omwille van het topzware aspect is dat echter een spannende klus …

  Beantwoorden
  • Beste Erwin,

   Van oudsher stonden dergelijke persen op een zinken of stalen plaat met een opstaand randje. Dat is een effectieve bescherming van de vloer.

   Door hem op een pallet te zetten komt hij een stuk hoger te staan. Om comfortabel te kunnen trappen moet je dan misschien zelf ook op een verhoging gaan staan…

 2. Bij het minste of geringste kan de pers uit evenwicht raken en omvallen.
  Het zwaarte punt licht namelijk zeer hoog.
  Zo kan het vliegwiel afbreken en erger.
  Dat overkwam ook mijn zoon met een kobold-persje.
  Succes en voorzichtig !

  Beantwoorden
 3. het is veel beter een brede pallet te maken, waarop de pers kan staan.

  daarna kan je met een pallet-wagentje de twee armen in de sleuven onder de pallet steken, en kan de machine veilig omhoog gebracht, waarna het geheel kan rijden naar de plek die je in gedachten had.

  misschien is het wel nodig naast de machine een andere pallet te hebben, de hogere pers, kan wel iets lastiger te bedienen zijn als de pers op een verhoging staat.

  Maar dan maakt hetgeen verschil vergeleken met een pers op zwenkwielen.

  Beantwoorden
 4. Bedankt voor de nuttige reacties, zowel via deze weg als per e-mail. Het advies is nogal eenduidig dat dit geen goed idee is, ik zal dus van het voornemen afzien.

  Erwin

  Beantwoorden
 5. Erwin, dat is geen goed idee! Persen moeten goed verankerd op de vloer staan, anders gaan ze ‘lopen’. Wekelijks moet ik een Korrex proefpers van 250 kg ‘terugzetten’, aangezien de pers door de heen en weer gaande beweging van de cilinder langzaam opschuift. De pers op wielen zetten maakt het op nog meer ‘topzwaar’. Dus niet doen. Ik heb de pers waar je het nu over hebt gerestaureerd en heb er jaren op gewerkt en weet aardig goed waar de krachten en het gewicht liggen…Gewoon op twee balkjes zetten om het gewicht te verspreiden en goed vastzetten met bouten. En, wanneer ik me niet vergis, zitten de originele balkjes er nog onder!

  Beantwoorden
 6. Beste Eric,

  Op het internet staan veel informatieve sites over zwenk- en bokwielen. Ik noem er één: https://www.wielenoutlet.nl/blogs/zwenkwielen/waar-moet-je-op-letten-wanneer-je-zwenkwielen-gaat/
  Aanvullende vraag is: wat wil je daarmee verbeteren? Transportmogelijkheden? Geluidsdemping? Dit bepaalt de keuze van het rollend oppervlak. Is wijs je er collegiaal op dat een rem of blokkering op de wielen geen effect heeft op de zwenkwielen die nu eenmaal onbeperkt 360 graden kunnen draaien. Met andere woorden, de pers wordt gevoeliger voor krachten en dus voor trillingen. Je levert dus hoe dan ook stabiliteit in. Mijn advies is dan ook: bedenk een hefmechanisme los van de pers en til de pers allen voor vervoer op.

  Beantwoorden

Plaats een reactie