Peter Verhelst en Johan Tahon
ZING ZING
, 2014
Formaat: 32 x 36 cm
Aantal pagina’s: 72
Oplage: 26 exemplaren
€ 1400

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave ZING ZING (€ 1400) bij . De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever. Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij ().

ZING ZING, een luxe-editie met acht etsen van Johan Tahon en gedichten van Peter Verhelst

7

ZING ZING, een bibliofiele uitgave met gedichten van Peter Verhelst en originele etsen van Johan Tahon verschijnt in het voorjaar van 2015 bij Ergo Pers te Gent.

Peter Verhelst schreef gedichten bij acht monumentale etsen van Johan Tahon.

Twee vrienden, twee bloedbroeders maken een boek waarmee ze hun artistieke verwantschap opnieuw markeren.

Johan Tahon (°1965) situeert zich zelfbewust en terecht in de traditie van Rodin, Brancusi en Giacometti. In 1996 werd Johan Tahon opgemerkt door Jan Hoet, en na een opgemerkte aanwezigheid in de groepstentoonstelling “De Rode Poort” in Gent, treedt Tahon op het voorplan met monumentale beelden in gips, klei, brons en polyester.

De sculpturen van Tahon stralen tegelijk spirituele en mythische kracht uit. Ze reflecteren over de wereld, over de plaats van de mens in die wereld, en over zichzelf, over het beeld van de wereld. Deze tweespalt, soms uitgedrukt in een dubbelhoofdige vorm, kenmerkt veel van zijn sculpturen en tekeningen. Het is een dualiteit die hij ook in zichzelf terugvindt: “Mijn beelden tonen de toestand van ‘de’ mens als zoekend en nadenkend wezen. Het zijn sculpturen die het wezen raken van de mens, zijn denken weerspiegelen en er begrip voor trachten op te brengen.”

11000

Het werk van Johan Tahon werd in België aangekocht door het S.M.A.K., het M hka en in Nederland door het Stedelijk Museum, (Amsterdam) en het GEM (Den Haag). Hij had in Nederland ook enkele opdrachten voor werk in de openbare ruimte, zoals het Nederlandse Ministerie van Financiën waar in 2009 het immense beeld New Seismo werd ingehuldigd door Koningin Beatrix.

In Nederland werd Tahon bij een groter publiek vooral bekend door zijn solotentoonstelling In Fluïdum 2006/2007 in het Museum Beelden aan Zee te Scheveningen.

Dichter, romancier en theatermaker Peter Verhelst kende in 2000 zijn grote doorbraak toen zijn roman Tongkat de Gouden Uil won. Dit jaar werd hij genomineerd voor de VSB poëzieprijs en won hij de Herman de Coninckprijs met zijn dichtbundel Wij, totale vlam.

Afbeeldingen en meer informatie op www.ergopers.be

1 gedachte over “ZING ZING, een luxe-editie met acht etsen van Johan Tahon en gedichten van Peter Verhelst”

Plaats een reactie

Meer uitgaven van