Vraag & aanbod

Prijs: € 550

Ophalen in: Utrecht

(Moet worden opgehaald)

Dit item is verkocht.


Marten Dijkstra
skolfit@gmail.com
0630892392

3 februari 2024

Etspers Polymetaal JM25 te koop

Bij deze zet ik mijn etspersje van Polymetaal de JM 25 te koop.
Inclusief vilt en inkten.
Staat is als nieuw. Kan tevens voor lino alsmede voor houtsnede gebruikt worden.

Technische gegevens;

Plaat formaat
25 × 45 cm
Wanddikte van de bovenwals
1 cm
Dikte van de plaat
0,8 cm
Diameter van de onderwals
4 cm
Afmetingen van de pers;
Diameter van het spaakwiel
48 cm
– Lengte (van de zijframes)
34 cm
Dikte van de stalen zijframes
0,6 cm
– Breedte (incl. spaakwiel)
32 cm

– Hoogte
17 cm
Schroefdraad van drukspindels
M10
Lengte van de walsen
25 cm
Max.doorlaat tussen plaat en bovenwals
2,5 cm
Diameter van bovenwals
5,5 cm
Gewicht
12 kg

Algemeen
Materiaal van de drukplaat, het “bed”:
De plaat is gemaakt van lagen papier, gedrenkt in hars en geperst onder hoge druk en temperatuur. Vervolgens is de plaat aan beide kanten voorzien van een melamine coating. Ideaal materiaal, in vergelijking met een metalen bed; trekt niet krom, gaat niet roesten, goedkoop, veilig (=niet zwaar), drukvast, kan worden betekend.
Aandrijving op onderwals of bovenwals:
Men stelt ons regelmatig de vraag welke aandrijving beter is. Het antwoord is; er is geen verschil t.a.v. het drukken. Het papier “voelt” echt niet het verschil tijdens het drukken.

Deze etspers wordt direct op de onderwals aangedreven d.m.v. een spaakwiel. De spaken zijn met een schroefdraadverbinding in de naaf vast gedraaid. Ze kunnen vast en los gedraaid worden door een schroevedraaier door het gat in de spaak te steken en vervolgens de spaak rond te draaien. De onderwals draait in glijlagers en de bovenwals is kogellagers. De harde kunststof plaat wordt geleid tussen de beide zijframes. Als de drukspindels worden losgedraaid gaat de bovenwals door veerdruk omhoog. Daardoor ontstaat er ruimte tussen de plaat en de bovenwals, hetgeen vooral heel handig is bij het drukken van houtsnedes en linosnedes. De bovenwals kan vrij ver omhoog (het laatste stuk echter niet meer op veerkracht). Daardoor is de maximale ruimte tussen de plaat en de wals ongeveer 2,5cm. Men kan een stapeltje karton of leer onder de drukspindel doen, waardoor de pers iets flexibel wordt. Deze flexibiliteit kan handig zijn als er wordt gedrukt vanaf hout of linoleum. Hout is nooit helemaal vlak, waardoor de inktoverdracht naar het papier op een ongelijkmatige manier kan gebeuren. De bovengenoemde flexibiliteit geeft de bovenwals, in beperkte mate, de mogelijkheid om oneffenheden in de drukvorm “te volgen”. In vroegere tijden had dit karton of leer een andere funktie. Toen waren de zijframes van het kwetsbare gietijzer gemaakt. Als er door een “ongelukje” (schaar op het bed laten liggen) plotseling veel spanning in de zijframes kwam, was de kans groot dat het frame brak. Het stapeltje leer kan dan echter de spanning opvangen waardoor het frame veelal niet brak.

4 gedachten over “Etspers Polymetaal JM25 te koop”

  • Sorry Ria.
   Maar het persje was eigenlijk al direct verkocht en had door omstandigheden nog geen gelegenheid gehad om op jouw reactie te kunnen reageren. Sorry nogmaals en hoop dat je wel snel een soortgelijk persje van deze kwaliteit tegen komt.
   met vriendelijke groet, Marten Dijkstra

 1. Ik zou hem graag willen kopen.
  Wij zijn op dit moment in Spanje en komen eind maart terug naar Nederland.
  Als het goed is kan ik alvast een aanbetaling doen.
  Vriendelijke groet, Ria

  Beantwoorden
 2. Over het bed: toen ik indertijd een LK 100 kocht, heb ik er een grote drukplaat bij besteld van 100 x 220 cm. Drukplaatmateriaal werd morbida morbida genoemd en was gemaakt van een stapel papier van 100 cm hoog waar een syntethische toevoeging bij kwam, onder zeer hoge druk werd de stapel van 100 cm teruggeperst tot 11 mm.
  Een zeer zware plaat, die perfect recht blijft.
  Daarnaast had deze plaat de eigenschap sterk isolerend te werken bij elektra, dwz krachtstroom en andere straling werd absoluut tegengehouden.
  Deze platen werden ook toegepast in kerncentrales wegens de sterk isolerende eigenschappen.
  Ik heb er altijd een grote zinkplaat op gehad, waar ik een aanleg op tekende, en gaatjes van 0,4 mm in boorde voor het pasdrukken van kleuretsen, met meerdere platen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie