Grafisch Werkcentrum Amsterdam

Molukkenstraat 200-P1
1098 TW Amsterdam
020 4651841
contact@grafischwerkcentrumamsterdam.nl
www.grafischwerkcentrumamsterdam.nl

GWA staat voor Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Onder die naam is de stichting in 2007 gestart, met als missie het grafisch erfgoed te behouden én in werking te houden. Drie heren, waaronder de twee handzetters Wiek Molin en Martin Veltman, zagen met lede ogen aan hoe de drukpersen in hun directe omgeving naar de schroot gebracht werden. Ze besloten er een huis voor te zoeken, en vonden dat aan de Molukkenstraat. Een visionaire gedachte, is gebleken: dankzij hen is dit belangwekkende erfgoed bewaard gebleven, en breed toegankelijk gemaakt.

Sinds 2016 richt GWA zich steeds meer op de typografie, en is het zich gaan afficheren als GWA, [typo]grafische werkplaats van Amsterdam. Een werkplaats waar de letters, boekdruk en boekbinden voorop staan, maar het beeld niet vergeten wordt. Naast cursussen letterzetten en boekbinden heeft GWA dan ook aanbod op het gebied van linoleumsnede en droge naald. Kenmerkend voor GWA is verder het open karakter. Iedereen is welkom om te komen leren en ervaren. Van jong tot oud, van amateur tot professional.

GWA bestaat uit een kern van vaste medewerkers, waaronder een aantal drukkers en docenten. Verder wordt de stichting ondersteund en gedragen door tientallen vrijwilligers en sympathisanten. De dagelijkse gang van zaken wordt gestuurd door de coordinator. Eindverantwoordelijkheid ligt bij het bestuur. GWA ontvangt niet-structurele subsidie van Stadsdeel Oost.

Plaats een reactie