Plaatsmaken

Klarendalseweg 82a
6822 GC Arnhem
026 3515697
info@plaatsmaken.nl
www.plaatsmaken.nl

Plaatsmaken bestaat al ruim dertig jaar. Het huidige Plaatsmaken is ontstaan na een fusie tussen Het Grafisch Centrum en kunstenaarsinitiatief Plaatsmaken. Door deze combinatie is de basis ontstaan van grafische (en tegenwoordig ook digitale) werkplaatsen met een tentoonstellingsplek.

Plaatsmaken biedt ruimte en gelegenheid voor het maken en tonen van kunst, en voor ontmoeting, verbinding en interactie tussen kunstenaars onderling en met het publiek. Plaatsmaken wil in haar productiehuis studenten, kunstenaars en vormgevers de ruimte bieden voor het maken en tonen van kunst, en wil met haar activiteiten het eigen publiek en bezoekers van andere kunst- en cultuurinstellingen gelegenheid bieden zich te verhouden tot de hedendaagse kunst.

Plaatsmaken wil hiervoor:
– mensen uitnodigen, stimuleren en verbinden;
– activiteiten initiëren, organiseren en uitvoeren;
– kunst (laten) produceren en tentoonstellen.

Met de traditionele grafische ateliers en het digitale atelier biedt Stichting Plaatsmaken kunstenaars de mogelijkheid te experimenteren in de traditionele en in de digitale technieken.

Zeefdrukatelier
In het zeefdrukatelier kunnen kunstenaars en vormgevers zelfstandig werken. Ook worden opdrachten voor kunstenaars en vormgevers uitgevoerd. De werkplaats beschikt over twee grote professionele zeefdruktafels met een maximum drukformaat van 120 × 160 cm.

De werkplaats beschikt over goede voorzieningen en voldoende groot formaat screens om aan de wensen van de gebruikers te voldoen. De zeefdrukkerij heeft kennis van en ervaring met het bedrukken van vele materiaalsoorten in verschillende formaten zoals papier, karton, hout, keramiek en textiel. De werkplaats staat open voor experiment, nieuwe ontwikkelingen en ideeën die door kunstenaars aangedragen worden.

Textiel zeefdruk
In de galerie van Plaatsmaken staat een zeefdruktafel om textiel te bedrukken. Drukoppervlakte 500 × 150 cm. Je kunt er op rapport en at random je stoffen bedrukken. Beschikbare screens hebben een max. beeldoppervlak van 140 × 70 cm.

Etsatelier
Plaatsmaken beschikt over de grootste etspers van Nederland waarmee houtgravuren, linosneden en etsen gedrukt kunnen worden tot een formaat van 150×250 cm. Zuurbakken en warmtetafel zijn gemaakt op formaat 100×110 cm. Daarnaast staat er een etspers waarop tot een formaat van 50 × 70 cm gedrukt kan worden. Er is een stuifkast met een werkformaat van 80 × 100 cm.

Er kan ook met Toyobo platen gewerkt worden. Toyoboplaten zijn metalen- of kunststofplaten voorzien van een lichtgevoelige laag. Je kunt ze gebruiken als fotopolymeerplaat, waarmee op eenvoudige en niet toxische wijze fotografische beelden op de plaat kunnen worden belicht om ze vervolgens als ‘diepdruk’ in te inkten en af te drukken. Ook kunnen deze platen als hoogdrukplaat belicht en ontwikkeld worden.

Digitaal Atelier
De beschikbare apparatuur in het atelier beantwoordt aan de eisen die gesteld worden aan een professionele werkwijze. Kunstenaars kunnen zelfstandig of onder begeleiding werken en werk laten uitvoeren. HD video opname is mogelijk evenals, montage en effecten, grafische toepassingen en de daarbij behorende software.

Digitaal Print Atelier
Naast de faciliteiten voor bewegend beeld heeft Plaatsmaken hoogwaardige printcapaciteit. De piëzografie printtechniek is een techniek die steeds vaker toegepast wordt zowel in de fotografie als in de vrije kunst.

Hoogdrukatelier
Plaatsmaken beschikt over de grootste hoogdrukpers van Nederland waarmee houtgravuren, linosneden en etsen gedrukt kunnen worden tot een formaat van 125 × 250 cm.

Prijs atelierhuur is inclusief gebruik inkt, t/m formaat A3 en oplage van 10, exclusief papier. Voor grotere formaten en oplage gelden andere bedragen die via een offerte aangevraagd kunnen worden.

Doka
De doka van Plaatsmaken is ingericht om te werken volgens de traditionele ‘natte’ manier. Er is een Durst vergroter voor kleinbeeld negatieven en ook een voor het formaat 6 × 6. Er kan worden afgedrukt tot 50 × 60 cm.
De doka wordt ook gebruikt voor fotopolymeer.

4 gedachten over “Plaatsmaken”

 1. Klopt Tim, dat was eind jaren 80, toen nog aan de Emmastraat in Arnhem. Pand was een voormalige drukkerij (HPC). Daar ben ik ooit begonnen na mijn akademietijd aan de ABK Arnhem.
  Jos en Taco heb ik nog meegemaakt op de akademie, zij kwamen een paar jaar na mij in Arnhem.

  Beantwoorden
  • Ja, Jack Kau drukte ook wel onze boekjes uit de 250-cent reeks, die wij met zijn vieren inbonden.
   Voor de boekjes was een budget van 250 gulden, en de oplage was 250 per uitgave. Door vrijwel alles zelf te doen kwamen we uit, met materiaalkosten en porto.
   Bij HPC konden op plekken op de offsetplaat die ‘over waren’ delen van onze boekjes ‘meelopen’
   En beneden in de kelder stond een boekdrukpers waar Jos en Taco ook houtsnedes op drukten.
   De etspersen waren in bruikleen van van Ginkel: een grote LK 150 en een MT 80.
   Een geweldige periode was dat toen.

Plaats een reactie