De Eierland Pers

Opgericht: 24 november 2003

Peter Duijff (Alkmaar, 1953) is van huis uit meer constructeur dan drukker. Zijn grote liefde Meccano ligt geduldig op zijn pensionering te wachten. Na zijn studie werktuigbouwkunde kwam hij via het onderwijs terecht in de educatieve uitgeverij. Begin jaren negentig moest hij als uitgever van Stam Techniek toonaangevende boeken als Drukletters en Lettertypes saneren. Het loodtijdperk was immers voorbij.

Op zijn vijftigste verjaardag kreeg hij van zijn vrouw en kinderen een kleine drukkerij cadeau. Daarmee was De Eierland Pers een feit. De naam van de pers is verbonden aan de plaats waar het idee voor een margedrukkerij is ontstaan: het dorpje Eierland op Texel.
Met een Korrex Stuttgart en de letter Palatino werden de eerste drukwerken gemaakt. De heringerichte garage is in de loop de jaren uitgebreid met een kleine handdegelpers, een kniehevelpers en zes bokken met letter. En in een galeikast staat nog meer opgebonden letter klaar voor gebruik.

Peter Duijff schuwt bij zijn drukwerken het experiment niet. De houten letter heeft plaatsgemaakt voor met laserstraal gesneden letter, lichtmetalen clichés worden aangevuld met 3D geprinte vormen en grote letters en vormen worden met een CNC-machine gefreesd uit mdf, hout of multiplex.
Het boek ‘3017’ is het pronkstuk van De Eierland Pers. Arjan Peters spreekt in De Volkskrant over een uitgave met een uitzonderlijke vormgeving.

Niet zelden worden zijn drukwerken aangevuld met vreemde materialen zoals een tabaksblad, een lege zak chips, Meccano, gewassen zand of stickers.

Peter Duijff nodigt vaak mensen uit om bij hem een middag te komen zetten en drukken zoals Andries Heidema (burgemeester van Deventer), Özcan Akyol (auteur) en Toon Gerbrands (algemeen directeur PSV).

Naast zijn eigen pers is Peter Duijff initiator van De Hanzepersen (2004), een collectief van margedrukkers langs en rondom de IJssel.

Uitgaven van De Eierland Pers