De Klaproos – Le Coquelicot

‘De Klaproos’ is opgericht in 1994. Met de aanschaf van een Grafix cilinder- proefboekdrukpers, die bedoeld was om op een eenvoudige manier hout- en linosneden in oplage te maken, kwamen ook loden letters mee het atelier in. Al snel ontstond het eerste boekje, bestaande uit houtsneden met tekst uit lood gezet.

Aan de pers in Brachy
Aan de pers in Brachy

Sinds mijn werkterrein zich tot in Frankrijk, Normandië, uitstrekt is de naam van De Klaproos: De Klaproos/Le Coquelicot.

Cursus in Brachy

Zelf een boekje drukken of kaarten met of zonder beeld. U denkt dat u dat niet kunt omdat u nog nooit eerder zoiets deed? Niets is minder waar. In mijn atelier aan de rand van Brachy in Normandië organiseer ik in de zomer een paar maal een cursus in boekdruk en hoogdruk. In een vijfdaagse cursus leert u stapsgewijs aan de hand van zelf meegebrachte teksten, zetten en drukken. Ook kunt u genieten van het landschap en imponerende kust, een feest!

Workshop in Breda

Misschien is een cursus van een week wat lang en wilt u liever eerst eens kijken of het drukken wel iets is voor u. In één dag kunt u een stukje tekst; bijvoorbeeld een gedicht van tien à twaalf regels zetten en drukken in een kleur die u zelf uitkiest.

Recente uitgaven

Baudelaire

Vijf gedichten van Charles Baudelaire, tweetalig, Frans en Nederlands in de vertaling van Geert Scholtens, prenten van Marja Scholtens.

De teksten zijn handgezet uit de Bodoni en handgedrukt op de Grafix in Breda. De prenten, hout- en linosneden, en omslag zijn gedrukt op de vijzelpers (Gouy 1841) en de etspers in Brachy FR, de overige geschilderd met acryl.

recueillement-zelfinkeer,-baudelaire-uitgave baudelaire-uitgave

Les Oranges/Die Orangen

6 ‘Oranje recepten’ gedrukt in het Nederlands, Frans en Duits.

Leiddraad bij de keuze van de recepten was de nog bestaande confiturenkeuken van het paleis Oranienbaum (Duitsland) en de mogelijkheid dat Henriëtte Catherina, die dit paleis liet bouwen, dit soort recepten kende en gebruikte. De beelden zijn ontleend aan een reststuk behang in het paleis Oranienbaum, het bronzen beeld op het plein voor het paleis, gravures uit Nederlantze Hesperides (1676) van Johannes Commelin en de recepten zelf.

zetsel-titel-orange-uitgave titel-orange-uitgave

gravure-orangecurd blad-orangecurd-orange-uitgave

 

 

Wilt u meer weten over cursus, workshop of uitgaven zie mijn website:

www.klaproos-coquelicot.eu

Uitgaven van De Klaproos – Le Coquelicot