Nieuws

Rob
oviralinda@hotmail.com

17 januari 2024

Papierfabriek Sappi Lanaken definitief gesloten

Weer een papierfabriek dicht!

Uit Print Matters van 17 01 2024

Sappi heeft het voornemen van oktober 2023 om zijn Lanaken-fabriek in België te sluiten na een consultatieronde omgezet in een definitieve sluiting. Door deze stap komt er een half miljoen ton gecoat houtvrij papier voor heatsetrotatieoffset minder op de markt. De onderneming was een van de grootste werkgevers in de omgeving.

De raadpleging werd 3 maanden terug aangekondigd. Destijds noemde Sappi een aanzienlijke overcapaciteit in grafisch papier, samen met de wereldwijde economische neergang en geopolitieke instabiliteit. Op 16 januari bevestigde de groep dat in december is besloten de productie definitief te stoppen.

581 man op straat
Sappi Lanaken was een geïntegreerde pulp- en papierfabriek. Het had 581 werknemers in dienst en had een productiecapaciteit van 165.000 ton pulp die werd gebruikt om 530.000 ton hoogwaardig gecoat houtvrij-papier te produceren – voornamelijk verkocht op de Europese printmarkt.
Q2 is sluiting afgerond
De onderneming was een van de grootste werkgevers in de omgeving. Er is een sociaal plan afgesproken voor de medewerkers en Sappi verwacht dat de sluiting van de vestiging in Q2 2024 zal zijn afgerond.
Minder grafisch, meer verpakking
In een verklaring zei Sappi Europe: ‘Voor Sappi omvat onze strategische focus het verminderen van de blootstelling aan het segment grafisch papier en het uitbreiden van onze aanwezigheid in verpakkingen, speciaal papier, pulp en biomaterialen. Sappi Europe richt zich op het bouwen van een duurzaam veerkrachtig bedrijf. Dit vereist een evaluatie van de toekomst van alle facetten van het bedrijf op basis van de marktdynamiek en de marktsegmenten die volgens Sappi in de toekomst het sterkst zullen zijn.’

Sappi produceert 30% minder grafisch papier door sluiting Lanaken en Stockstadt
Sappi verwacht in zijn Q1 resultaten details bekend te maken over de totale financiële impact. De eerder aangekondigde sluiting van Sappi’s Stockstadt fabriek in Duitsland – die 220.000 ton gecoat en ongestreken houtvrij papier produceerde – zal naar verwachting in het eerste kwartaal worden afgerond. De twee sluitingen zullen ongeveer 30% van Sappi’s eerdere grafische papiercapaciteit wegnemen.
De zeven resterende fabrieken van Sappi Europe hebben een gecombineerde capaciteit van 1.985.000 ton grafisch papier en 720.000 ton per jaar verpakkingspapier en speciaal papier. Sappi had een wereldwijde omzet van $ 5,8 miljard (£ 4,58 miljard) in het boekjaar dat eindigde in september 2023.

Plaats een reactie