Techniek

Natasja
Natasjadeveth@gmail.com

19 november 2022

Adana Polymeerplaat?

Ik heb sinds een tijdje een mooie trapdegel staan maar ik vind de polymeerplaatjes laten maken prijzig èn omslachtig. Ik zou graag zelf aan de slag kunnen en uitproberen. Wat denken jullie van deze machine of heeft iemand wellicht al ervaring ermee?

www.adanaletterpress.co.uk/adanalite-uv-negative–photopolymer-platemaker-complete-with-wash-out-brush-163-p.asp

Negatieven is dan een tweede punt waar ik naar moet gaan kijken.

5 gedachten over “Adana Polymeerplaat?”

 1. Ik kan een van mijn Polimero’s A4plus voor je klaarmaken.
  Belichter, uitwasser en oventje samen in een rack.
  Jan Alberts Alberts Print 3680 Maaseik (B), bij Roosteren over de Grensmaas.
  Tel +32 476 677 297

  Beantwoorden
 2. ik sluit me aan bij Thomas zijn info:
  in de ideale wereld heb je nodig:
  – het negatief: het deeltje dat je nodig hebt om de polymeerplaten te belichten. Deze negatieven moeten écht zwart zijn, m.a.w. géén licht doorlaten. Enkel zo kan je de kleinst mogelijke puntjes en deeltjes houden (uiteraard zit daar ook wel een limiet op hoe klein je écht kan gaan maar een goede film is het recept voor een goede drukplaat). Je kan zoals Thomas aanhaalt gaan gochelen met twee negatieven over elkaar te gaan leggen maar da’s meer gepruts voor een typisch so-so resultaat. Ook kan je met laservellen en speciale blackmaker spuitbussen proberen maar uit eigen ervaring gesproken is het resultaat ook hier enorm afhankelijk van het type negatieffilm, het type toner en het merk/type van blackmaker (spuitbus die je op de lasergeprinte negatieven gaat spuiten)…
  – een belichterdeel: idealiter eentje met vacuumtrekking zodat je negatief perfekt zit op
  – een uitwasdeel: ook hier idealiter een geautomatiseerd systeem zodat de plaat mooi gelijkmatig en steeds in dezelfde omstandigheden (temparatuur, water, bewegingen, druk, enz) worden uitgewassen zodat het resultaat voorspelbaar en consistent is.
  – een droogdeel: ook hier weer is het idealiter een speciale droogkamer/luik dat een constante temparatuur en warmeluchtcirculatie hanteert zodat de plaat mooi droogt zonder watervlekken na te laten.
  Tja, je leest het al: de perfekte oplossing is een polymeermachine die al deze stappen kan doen. Je kan uiteraard hobbymatig gaan spelen en proberen ze zelf de ontwikkelen met zulk belichtingsapparaat, maar je heb dat enorm veel stappen te overbruggen en telkes opnieuw te doen. Enkele jaren terug heb ik dat ook geprobeerd maar uiteindelijk opgegeven omdat de resultaten niet voorspelbaar genoeg waren. Ik heb toen erg veel polymeerplaten verspild die zowat de prijs van Hermans overstegen… Intussen kan ik mijn negatieven zelf maken en ook de polymeerplaatjes, maar mocht ik hobbymatig ermee bezig zijn zou ik zoals Thomas zegt Hermans inschakelen. Volg eventueel een letterpresscursus die ook specifiek je het maken van de polymeerplaatjes aanleert, dan heb je gelijk alle wijsheid en praktische ervaring onder de riem en mits wat je ogen openhouden op dit topforum komt er wel een leuke polymeermachine voorbij 🙂 De negatieffilmtoestellen passeren hier niet zo erg veel de revue maar die kan je ook weer elders laten maken.
  Ik ben ervan overtuigd dat er nog een paar superervaren drukkers je nog wat verder raad zullen geven.
  Veel plezier alleszins met de trapdegel, het is een verslavende hobby 🙂
  Groetjes,

  Thierry

  Beantwoorden
 3. Denk even goed na voordat je zelf aan de slag gaat met het zelf maken van polymeerplaatjes. Je hebt de aanschaf van de belichter, borstel, plaatjes en film. En de UV-buizen moeten van tijd tot tijd vervangen worden, ze verliezen aan sterkte.
  De Adana machine is enkel een belichter. Grotere machines hebben belichtings-, uitwas- en droogeenheid in één apparaat gecombineerd. Ik heb jarenlang zelf plaatjes gemaakt met ben overgestapt op het laten maken door Hermans in Rotterdam.
  Als je dan toch zelf aan de slag wilt, dan zijn goede films – en dus niet op elkaar geknutselde filmpjes uit de laserprinter – een voorwaarde om een scherp resultaat te krijgen.
  Goede films bestel je hier: https://drukwerkindemarge.org/leverancier/drukkerij-sk/

  Beantwoorden

Plaats een reactie