Vraag van een leek over gevonden letterkast
Ik ben volgens vrienden een echte ‘morgenster’, een Amsterdamse term voor iemand die vroeg in de ochtend langs het buiten gezette vuilnis gaat op zoek naar iets van haar/zijn gading.
Deze week vond ik een letterkast die al meerdere levens achter de rug heeft.
Ik ben van de ‘letterbak’-generatie. Uit de tijd dat het hip was om een letterkast aan de muur te hangen gevuld met allerlei nutteloze maar plezante zaken en zo wil ik deze ook gaan inzetten.
(Waag getrust een poging, als iemand mij met goede argumenten of veel enthousiasme kan overtuigen lever ik hem met plezier in voor gebruik zoals die oorspronkelijk bedoeld was)
Ik heb een vraag over de bodem van alle kleine vakjes. Een eerste testje in verband met het reinigen van de kast leidt tot de conclusie dat de gehele bodem, voordat het vakkenraster er op gezet is, bekleed is met kraftpapier.
Kan dat kloppen? Is dat gebruikelijk?
Is er iemand die daar iets meer over vertellen kan?
goedemiddag,
ook ik heb een drukkerij zetkast van iemand gekocht.
Tijdens het schoonmaken (is vrij stoffig en licht schimmel) laat de ondergrond los, het lijkt wel een soort fluweelachtig stof.
Hoe krijg ik deze vakjes weer mooi. alleen stofzuigen helpt niet en met een vochtig doekje laat de onderkant los.
wie heeft voor mij een tip
Bij de drukkerij waar ik vroeger leerling handzetter was waren alleen de letterkasten met de kleinere corpsen voorzien van papier. Mijn leermeester vertelde destijds dat dit om twee redenen was gedaan: om te verhinderen dat vliesjes, dunne spaties en dunne letters onder de vakverdeling kwamen en om bij het zetten vanuit een bijna leeg vakje dunne letters goed te kunnen pakken.
Als er toch nog kieren waren sneden we, uiteraard precies op maat, een rechthoekje uit strobord of grijsbord en plakten dit in het betreffende vakje.
Wat leuk om te horen Jan. Ik heb intussen inderdaad een enkel vakje gevonden waar een stukje karton in geplakt is.
En evengoed nog twee hele kleine dunne plaatjes metaal die klem geraakt waren in de kieren. Die zullen dan vermoedelijk voor extra ruimte tussen de letters gebruikt zijn, voor een hele spatie lijken ze mij te dun.
Ik heb er over gedacht om dat kartonnetje er uit te peuteren, maar door jouw verhaal heb ik nu besloten dat het moet blijven zitten.
Dank je , Thomas.
Je beschrijving klopt precies met wat ik zie.
Dat betekent dat de gum mijn belangrijkste hulpmiddel gaat worden bij het schoonmaken en zeker geen schuurpapier.
De dikke ruimteverdelers zijn duidelijk gespijkerd, maar bij de dunne latjes meende ik nietjes te zien. Ik begrijp van jou dat die ook gespijkerd zijn.
Weet je ook waarom men dat kraftpapier plakte?
De Duitse fabrikanten deden het om ‘hygiënische’ redenen… het blijkt uiteindelijk gewoon praktisch te zijn bij het reinigen van de zetkasten.
Ja, de meeste kasten die door Croon of door Lettergieterij Tetterode geleverd werden, waren voorzien van een laag kraftpapier op de bodem. Het kraftpapier werd op het triplex geplakt en de hele bodem werd in de kast geschoven. De vakjes verdeling werd gespijkerd, de spijkers meestal doorgeslagen en omgebogen. Ook Duitse kasten werden zo geleverd. Bij Franse kasten heb ik dit nooit gezien.