Techniek

Cor Knops
info@knopsboekrestauratie.nl

11 november 2022

Heidelberg

Mijn oom had vroeger een drukkerij in Geleen (Drukkerij Knops, nu is dat Van der Linden Druk).

Als ik hem een bezoekje bracht (om stroken papier te halen) dan liet hij me vol trots zijn draaiende Heidelbergers zien. Het viel me toen al op (en nu weer vandaag vanwege een aangeboden Heidelberger op de site) dat de naam ‘Heidelberg’ op een metalen plaat aan een lange stang aan de pers vast zat.

Dient die plaat ergens voor? Ik zou het graag willen weten.

10 gedachten over “Heidelberg”

 1. Behalve dat de plaat verbonden met de stang dient om de machine uit te zetten en te blokkeren als veiligheid voor het in gang zetten, dient ze ook om te voorkomen, dat je in de buurt van de roterende grijpers komt.
  Als Limburgse drukkerspatroons en loonzetters hebben we nog veel en vaak loonzetsel voor uw oom gemaakt.
  In de drukkerij in Maaseik zijn nog alle technieken aanwezig, voor grafiek zelfs staalstempeldruk, plaatdruk, steendruk, boekdruk, hotfoil, offset en diverse digitale drukpersen. De oudste is een Belgische stopcilinder van circa 1880 nu nog in revisie.
  Jan Alberts, 6e generatie Limburgse drukkerspatroons van vader op zoon, 230 jaar sinds 1792

  Beantwoorden
  • Wat leuk! De term loonzetsel zegt mij niet veel; daar wil graag wat meer over weten. We komen zeker een keer kijken, misschien kunnen we dan afspraak maken….

 2. Ik Johan van JS Grafisch in Lijnden werk nog dagelijks met 2 degels en 1 Heidelberg Cylinder 1 degel op nummeren en 1 degel op stansen , en inderdaad pas op de wieken! Nu bezig 160000 zakjes nummeren, en 10000 sleutelkaarten stansen. Werk genoeg voor de Heidelbergers.

  Beantwoorden
 3. Dag Cor,

  Als het bord omhoog getilt wordt in verticale stand dan slaat de pers af als hij draaid. Het is een soort van beveiliging om de pers in en uit te kunnen schakelen en tevens een mooi reclamebord!πŸ˜€

  Beantwoorden

Plaats een reactie