Techniek

Bas
hallo@basmenheere.nl

24 september 2014

Advies clichétape gevraagd

Een paar maanden geleden zijn wij via een advertentie op deze site met clichétape van Tesa begonnen. Onze ervaring is dat de tape erg goed werkt maar moeilijk is om te verwijden of even opnieuw te plakken…

Heeft iemand hier nog een goede tip voor of misschien een ander merk of manier die het gemakkelijker maakt om een cliche van de base te verwijderen of te herschikken.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

3 gedachten over “Advies clichétape gevraagd”

 1. Er zijn van Tesa en van Wöhrmann verschillende soorten cliché plakband te koop. Vooral bij Tesa is er een ruimere keus. Het plakband van Wöhrmann (groene rol) is eigenlijk bestemd voor metalen cliché’s, die na gebruik met een cliché-lichter (te verkrijgen bij Drucken-und-Lernen) en het even opwarmen van het geheel weer verwijderd konden worden. De plakbanden van Tesa zijn ontwikkeld voor de drukkerijen die rotatief zachte polymeerplaatjes om cilinders heen plakken (en zijn dus ook gekalibreerd). Er is een witte, gele en rosé versie, die meer of minder dik en meer zijn en/of meer of minder sterk plakken. Ik heb zelf goede ervaringen met de gele versie. Wees voorzichtig met het verwijderen van cliché’s van aluminium voeten met schroevendraaiers en cliché-lichters, ze beschadigen snel en deze beschadigingen beïnvloeden het drukresultaat wanneer men met dunnere polymeer werkt. Het heeft weinig zin polymeerplaatjes te bewaren, onder invloed van UV-licht in de atmosfeer verouderen ze snel. Bewaren in het donker en in plastic helpt ook niet veel. Het is een beter idee, om het negatief goed te bewaren en wanneer nodig een nieuw plaatje te maken.

  Beantwoorden
 2. Gewoon het cliché verwarmen waardoor het plakband zacht wordt en eenvoudig is te verwijderen. Even laten weken in de wasbenzine helpt ook. Wilt u geweld gebruiken, dan kan u met een stukje ijzer of schroevendraaier een voor een de elementen van de clichévoet verwijderen. Zo gebeurden het tijdens het boekdruktijdperk tenminste in vele boekdrukkerijen.

  Veel succes er mee.

  Beantwoorden
 3. Heb jaren veel gewerkt met clichés (polymer of magnesium…)

  Indien de cliché later nog regelmatig zou herbruikt worden, dan zijn er twee mogelijkheden:

  1) werken met polymer met staalbasis en magneetblokken. Een randje van de cliché laten oversteken op de magneetblok vergemakkelijkt het los trekken van de cliché zonder beschadiging.

  2) de cliché op houten blokjes (gezaagd uit multiplex panelen, op juiste hoogte te brengen met opplakken karton/papier…) te bewaren tot later gebruik. Het gebruik van Tesa dubbel kleefband stelt dan geen probleem vermits de cliché niet moet los gemaakt worden.

  Indien cliché voor eenmalig gebruik werd met brute kracht met tang de cliché los gerukt…

  Veel geluk.

  Beantwoorden

Plaats een reactie