Techniek

Rob Over de Linden van “Ovira Linda”, Nostalgische Boekdrukkerij Volgens De Regels Der Kunst
oviralinda@hotmail.com

19 september 2014

Langdurig bewaren speciaal aangemaakte inkten

DSC_0477tubeweb

Alweer enige jaren geleden heb ik via de papieren uitgave van onze Stichting melding gemaakt van het opbergen van kleine restjes inkten in lege, schoongemaakte kunststof tubes, bijvoorbeeld van tandpasta.

In de praktijk werkt dat uitstekend, echter… alleen voor korte tijd.

Door ervaring wijzer geworden bleek dat op den duur de inkt toch uitdroogt in zo’n kunststof tube.

Als je inkten langer wilt bewaren in tubes, heb ik de volgende aanvullende tip. Ga eens langs bij de plaatselijke apotheek. Vraag daar of het mogelijk is om, uiteraard tegen betaling, een paar lege metalen tubes te kopen.

De tubes zijn rond en open aan de onderkant, en u kunt daar de inkt zo ‘in laten lopen’ via het inktmes. Na vulling (niet te vol!) de ‘open kant’ toevouwen en op de vouw, met de dop naar boven, enige tijd rechtop laten staan.

Dop eraf, lucht eruit laten door zachtjes onderaan op de tube te drukken en als de inkt zichtbaar wordt, dop er op en de inkt is luchtdicht verpakt. En voor langere tijd zeer goed te bewaren! Veel langer goed te houden dan in kunststof tubes.

Werkt kostenbesparend! Want nu kan je meer inkt mengen, bijvoorbeeld een hele speciale kleur en hoef je na het drukken als je per ongeluk (of expres) te veel hebt gemaakt, niets weg te gooien.

Een kleine investering in de aankoop van deze metalen tubes, bespaart dus ook tijd en materiaal!

5 gedachten over “Langdurig bewaren speciaal aangemaakte inkten”

  1. Wat ook heel goed werkt: inkt invouwen in een stuk aluminiumfolie. Zeker als het om kleine beetjes gaat waarvan je de kleur nog net een keer wil gebruiken. Zorg dat je het envelopje van (dubbelgevouwen) folie luchtdicht dichtvouwt door het aan de drie open kanten een paar keer naar binnen te vouwen.

    Beantwoorden
  2. Ik heb dit ook overwogen Sander. Ik ken de site en de aanbiedingen voor lege blikken. Heb dit weloverwogen niet genoemd omdat ik het echt over kleine hoeveelheden heb. En een tube kan je echt beter luchtdicht afsluiten. Want zelfs na gebruik van een hoeveelheid inkt uit de tube: eventueel de lucht eruit knijpen en de inkt blijft “Fris en klaar voor gebruik”…

    Beantwoorden

Plaats een reactie