Techniek


30 oktober 2013

Advies over opkuisen persen gevraagd

letterpress

Recent kwam ik in het bezit van een Liberty Platen Press (trapdegel). Boven de pedaal staat: FM Weiler NY Liberty Machine Works. Aan de hand van het serienummer kunnen we concluderen dat het beestje dateert van tussen 1874 en 1881.

Graag had ik wat tips gehad over het terug op orde zetten van een dergelijk toestel (roest verwijderen, kuisen, smeren): hoe begint een mens daaraan? Zijn er handleidingen van dergelijke machines in omloop?

Verder kreeg ik ook onderstaande pers in bruikleen. Ook deze moet opgekuist en in ere hersteld worden en ook hier zijn alle tips welkom. Heeft u zelf een dergelijke pers en stoort het u niet dat ik eens kom kijken hoe zoiets precies gehanteerd moet worden, dan hoor ik het graag. Heeft u een handleiding die ik mag overkopen of copieren, ook goed!

Voor alle tips over beide machines: sarahverroken(at)gmail(dot)com

Alvast bedankt!

Sarah

3 gedachten over “Advies over opkuisen persen gevraagd”

 1. Zorgen dat al het bouwgruis verwijderd is. Inderdaad volop kruipolie, olie en smeervet gebruiken. Een teveel kan later weer verwijderd worden. Voorzichtig wat opschuren (met olie). En dan inderdaad trappen maar en goed luisteren (eventueel voelen) of alles goed loopt. Hoort te lopen als een naaimachientje.
  Misschien dat Patrick Goossens je verder kan helpen.
  http://alignment2012.com/Belgium2008.html

  Beantwoorden
 2. De tweede pers is zo als ik het op de foto kan bekijken een OFFSET proefpers.
  Kans op slagen om hiermee te werken is niet groot, daar heeft u o.a. offset platen voor nodig.
  Hij lijkt me ook verre van compleet.

  Beantwoorden

Plaats een reactie