Techniek

Doris Bartels
dorisbartels@hotmail.com

18 april 2022

Advies over belichtingsapparaat

Ik kan dit apparaat kopen maar de verkoper kan mij verder niet vertellen waar het voor is behalve dat het voor het belichten van printplaten is. Mijn vraag is: kan ik dit ook gebruiken voor het belichten van zeefdrukken?

Bij de tekst staat:

“Donau Elektronic GMBH UV-belichtingsapparaat.
Voor het belichten van fotogevoelige printplaat, om zelf printplaten te kunnen maken. Het apparaat heeft 4 UV(A) TL-buizen van TLD. De belichtingstijd kan eenvoudig worden ingesteld met behulp van een timer. De print komt op een glasplaat te liggen en wordt stevig aangedrukt door een schuimrubber laag. Het te belichten oppervlak is ± 40 × 20 cm. In deugdelijke aluminium koffer.
Afmetingen koffer:
51 × 31 × 11,5 cm
Afmetingen belichtingsplaat:
46 × 26,5 cm”

5 gedachten over “Advies over belichtingsapparaat”

 1. Dit apparaat is voor het maken van printplaten voor elektronica. Dat proces werkt ook fotografisch en zo krijg je de metalen streepjes/verbindingen op de groene plaatjes van een paar mm dik, waar je later de rest van de benodigdheden voor de printplaat op soldeert.
  Lijkt me niet dat je hier een zeefdrukraam tussen kunt krijgen en ook het gemis van vacuüm zal een probleem vormen bij fijne lijnen en rasters.

  Beantwoorden
 2. Hai Doris,

  Ik heb zelf nog niet zo lang geleden een vacuüm belichtingstafel aangeschaft voor het belichten van mijn zeeframen. Op mijn tafel zit een display waarmee ik de vacuümtijd en belichtingstijd kan instellen, op jouw tafel zit alleen belichtingstijd zover ik kan zien. Er zit UV licht in en heeft een korte belichting nodig dan gewone TL balken.

  Afhankelijk van de foto emulsie die je gebruikt, de film en kleur raam bepaal je de belichtingstijd. Een richtijd waar je vanuit kan gaan staat vaak wel in de product omschrijving van de emulsie op bijv de webshop waar je het koopt. Dit kan variëren tussen een paar sec tot enkele minuten.

  Je legt je film op de glasplaat van je tafel, je raam met droge emulsie erop en doet de klep vervolgens dicht, belichtingstijd instellen en wanneer deze op is je raam eruit halen en uitspoelen.

  Ik vraag mij alleen af of er een raam in past. In de omschrijving staat dat de klep van stevig schuimrubber gemaakt is maar er moet wel ruimte voor zijn. Een raam is een stuk dikker dan een polymeerplaatje namelijk.

  Veel druk plezier!

  Beantwoorden

Plaats een reactie