Techniek

Angelique van Haeften
galerievanhaeften@icloud.com
06-42971073

13 april 2022

Informatie gezocht over oud cliché

Ik ben door een nalatenschap van mijn opa in het bezit van een oud cliché waar ik graag van weet uit welke periode het komt, hoe het gemaakt is en voor welk doel het is gemaakt. Er is laatst een mooie afdruk van gemaakt. Mijn opa is in 1895 geboren en in 1951 overleden. Ik hoop dat er kenners zijn die mij verder kunnen helpen.

Alle informatie is welkom.

5 gedachten over “Informatie gezocht over oud cliché”

 1. Wat mij bevreemd is de twee-taligheid: meest Frans, maar midden onder staat ‘Ontwerp’ en bij het blote poppetje rechts boven lees ik ‘arbeidsbeurs’.
  Het blijft gissen, ook beeldtaal van de attributen is denk ik van 1875-1900, maar ook dat is een indruk, ik weet het niet zeker.

  Beantwoorden
  • Misschien is zoeken in Nederland al voldoende is. In een van de figuren zien we namelijk ‘Baron Hoogmoed’ staan…

 2. Zo te zien is het een dubbele menukaart, hors d’œuvre, turtle soup, kreeft, chaud-froid de poularde (een fricassée van koud gevogelte of wild met een warme saus en gelei) etc. Dus allemaal gerechten en ook een dessert. Staat er geen jaartal in de kleine bolletjes onderin het midden van de kaart?

  Beantwoorden
 3. Het is een lijncliché bedoeld om illustraties te drukken in hoogdruk, of boekdruk.
  De vermelde teksten zijn in het Frans, humoristisch en culminair bedoeld. (naakt= koud etc.). Misschien staat er een jaartal midden onder. tussen de teksten
  Succes.

  Beantwoorden

Plaats een reactie