Techniek


25 juni 2011

Allergie

Heeft er iemand ervaring met allergie voor inkt? Sinds deze week heb ik een hevige allergie, vergelijkbaar met hooikoorts (niezen, lopende neus), bij het drukken met rode inkt. In 22 jaar drukken heb ik dit nog nooit gehad, en het is een weinig prettig vooruitzicht als ik er vanaf nu mee zit.

Boris Rousseeuw

brousseeuw@concentra.be

2 gedachten over “Allergie”

 1. Ik neem aan dat het om recent aangeschafte magenta inkt gaat. Ik zou me dan wenden tot de inktleverancier. Zij moeten – in het kader van de veiligheidswetten – desgevraagd informatiebladen beschikbaar stellen. Dermatologen en neurologen kunnen zelfs toegang krijgen tot de gedetailleerde informatie inzake b.v. allergie.

  Beantwoorden
 2. Inderdaad een onprettig vooruitzicht, er zijn echter meer rode pigmenten, en het kan zijn dat je net de pech hebt voor dat pigment allergisch bent geworden.

  Dat uitzoeken, daarbij kan enkel een allergoloog of dermatoloog je helpen.

  Een ander bijkomend probleem is, dat het helemaal niet zeker is, dat het het pigment betreft, het is zelfs veel waarschijnlijker dat een van de solvents in die rode inkt de boosdoener is. En dat de klachten ontstaan als je die op de huid krijgt of inademt.

  Heel schoon werken, een goede afzuiging installeren, met allergie-vrije handschoenen werken, zorgen dat je geen enkel schoonmaakmiddel inademt, of op de huid krijgt… het maakt het drukkersleven duur en zeker niet gemakkelijker.

  Beantwoorden

Plaats een reactie