Techniek

Rick
rick@hedof.com

18 november 2014

Banda machine – Hoe kan ik deze gebruiken?

Banda 2

Ik heb al een paar jaar deze Banda Machine / Spirit Duplicator staan. Ik kan er niet al te veel over vinden behalve dat het de voorloper is van de kopieermachine en lijkt op een mimeograph.

Nu lijkt het mij heel gaaf om deze eens een keer uit te proberen. Weet iemand hoe ik dit precies kan doen? Ik kan op youtube wel een paar filmpjes vinden van vergelijkbare apparaten en snap ongeveer het principe, maar hoe het precies werkt en welke materialen – zoals de inkt en master-vellen – ik daarvoor nodig heb is mij een raadsel. Weet niet of het überhaupt nog te krijgen is?

Wie kan me er wat meer over vertellen? Zoals ik al zei, zou gaaf zijn om er een beetje mee te kunnen spelen!

8 gedachten over “Banda machine – Hoe kan ik deze gebruiken?”

 1. Ik ben in de jaren 70 servicetechnicus
  In deze machines geweest en weet er alles van
  Een moederblad een verfblad en alcohol
  En draaien maar
  Werd Veel gebruikt voor transportdocumenten en werkvoorbereiding bij fabrieken

  Beantwoorden
 2. Goede dag,

  Het speciale carbonpapier heb ik nog in mijn museum. Zelf heb ik verschillende vloeistof duplicators, vanaf de eerste, een plano apparaat tot de laatste trommel van Geha. Met alcohol gaat het goed. Met eau decologne heeft u er gelijk een luchtje aan. (heel modern). Maar vroeger gebruikte men meestal spiritus. Hiermee krijgt u meer afdrukken van een moedervel. Overigens het verhaal van Jan Hoogeveen is helemaal correct. Wilt u wat vellen carbon, ga naar http://www.mobielmuseum.nl en mail.

  Vriendelijke groet,

  Fons Dijkstra

  Mobiel Grafisch Museum

  Beantwoorden
 3. Sorry for writing in English. The liquid you mention is isopropilic alcohol – you can get it from technical/electronics stores. You have a thin strip of felt that needs to be wetted with alcohol. Then you get a sheet of tatoo transfer paper, type or write on it, and then place it on the machine. The sheets of paper, wetted by the strip of felt, will superimpose to the carbon paper and get to transfer what you typed/wrote. One sheet of carbon paper will be enaugh for roughly 100 copies. Good luck with testing it!

  Best regards from Romania,

  Ion

  Beantwoorden
 4. Zover ik kan nagaan is het een vloeistofduplicator, zoals die in de 70er jaren veel gebruikt werd. Op internet is er in het engels nog wel wat informatie over te vinden.

  Het papieren moedervel is glad (niet absorberend) aan de onderkant. Onder dit vel leg je een soort carbonpapier met de inkt(was)laag omhoog. Door op het moedervel te schrijven of te typen krijg je op de gladde achterkant een beeld in spiegelschrift. Dit vel gaat met de spiegelschriftkant naar buiten om de rol van het apparaat. In het reservoir van de duplicator gaat een alcoholhoudende vloeistof, die (d.m.v. een vilt) het te bedrukken papier bevochtigd, voordat het onder de rol doorgaat. Op deze manier kun je tot 40 kopieën maken van het origineel.

  Of de originele materialen nog te krijgen zijn, weet ik niet. Maar misschien kun je experimenteren met vervangende materialen als gewoon glad papier, carbonpapier en alcohol van de drogist.

  Ik weet dat W.F.Hermans ooit met de vloeistofduplicator een boekje heeft gemaakt (Dinky Toys). Hij gebruikte eau de cologne als vluchtige vloeistof.

  Jan Hoogeveen

  Beantwoorden
 5. Ik heb deze ook gekregen voor op onze school (freinetschool). Ik ken er heel weinig van.

  Een collega van een andere school zei dat je hier een vloeistof (giftig) op moet doen, er is ergens een soort sponsje dat wat vocht kan opnemen, ik denk in de kleine ronde buis boveaan. Ik weet de naam van de vloeistof op het moment even niet.

  Dan moet je een kalkeerblad op een wit blad leggen en hier een tekst op schrijven of tekening maken. Dit wit blad met de tekst zou je vast moeten maken aan de machine (de grote rol) en een een nieuw blad in de machine liggen, door te draaien, zou de vloeistof met de inkt van het kalkeerblad mengen en dit drukken op het nieuwe witte blad.

  Ik moet nu wel zeggen dat het bij ons op school ook nog niet goed is gelukt. Maar ik vermoed dat dit komt omdat er gaatjes verstopt zijn.

  Indien er iemand anders ervaring mee heeft, hoor ik het ook graag!

  Beantwoorden

Plaats een reactie