Techniek

Bas
hallo@basmenheere.nl

26 mei 2015

Bladgoud en kleur op snee

Beste collega drukkers,

Voor een klant moet ik met bladgoud kleur op snee aanbrengen op 600 grams katoen papier. Nu kan ik op het internet best wel wat vinden maar ik twijfel aan de juiste techniek om dit goed te doen.

Normaal doe ik dit met airbrush en een paar lijmklemmen in kleine stapeltjes wat heel erg goed gaat. Alleen lijkt het bladgoud toch een redelijke uitdaging, van de een lees ik dat er eerst transparante lijm op moet waarna het bladgoud met kwast aangebracht moet worden.

Zijn er makkelijke manieren om dit te doen? Of misschien iemand die dit zou kunnen uitleggen?

Ik lees erg graag jullie reacties.

Vriendelijke groet,

7 gedachten over “Bladgoud en kleur op snee”

 1. Hoi

  Ik heb dat wel eens gedaan en heb daar een apparaat voor.

  Ik gebruik echter geen bladgoud maar folie voor.

  En inderdaad maak ik gebruik van een vloeistof die ik eerst aanbreng.

  Je kunt contact met mij opnemen

  Francoise vogelenzang

  Beantwoorden
 2. Daar ben ik het mee eens, dat je veel kunt leren, maar als er een opdracht is, die op een bepaalde datum goed moet worden afgeleverd, dan moet je jezelf wat vragen stellen. Kan ik dit, heb ik er de tijd voor, is het de moeite waard een risico te nemen met iets wat ik gedrukt heb? Zou het niet beter zijn om gewoon eens met een boekbinder (die ervaring heeft met bladgoud) te praten en eens toe te kijken hoe het in z’n werk gaat? En dan eens wat zelf te proberen, of misschien eens een cursus te doen, voordat je aan de slag gaat met een opdracht. Wat wil je bereiken, kwaliteitswerk of middelmatig werk. We kunnen allemaal veel zelf, maar soms kan een ander die meer ervaring heeft met de materialen en de technieken het sneller en beter doen.

  Beantwoorden
 3. Het aanbrengen van bladgoud eist ervaring en de juiste gereedschappen, een goudkussen, het juiste mes op het goud op te lichten etc. Één zuchtje lucht en je goud verdwijnt onder je vingers… Misschien is het eenvoudiger dit werk uit te besteden aan een goede boekbinder?

  Beantwoorden
  • Alles moet je kunnen leren toch? Ik zou het het liefst zelf willen doen omdat ik er dan ook gelijk goed in kan worden, leren door te doen, werkt het beste denk ik. Maar uiteraard met hulp van anderen die dit al wel kunnen 🙂

Plaats een reactie