Techniek

Ilonka Knura
ilonka@advieskeuze.nl
0618095297

17 mei 2015

Welke hoogte: Hollandse of….?

Hoe kom ik er achter welke hoogte letter er bruikbaar zijn op mijn (Amerikaanse) trapdegel? Kan ik dit bijvoorbeeld opmaken uit de hoogte van het zetraam? De rand van het bijbehorende zetraam is 15 a 16 mm hoog.

Wie kan mij helpen?

Alvast mijn dank,

mvg, Ilonka

13 gedachten over “Welke hoogte: Hollandse of….?”

 1. Mensen, allemaal hartelijk dank voor jullie advies en goede tips. Ik probeer aan de hand hiervan de persoon die geïnteresseerd is in de pers zo goed mogelijk te informeren, in ieder geval kan ik erop vertrouwen dat er voldoende mensen zijn die haar in de toekomst willen helpen 🙂

  Met groet,

  Ilonka

  Beantwoorden
 2. Ik denk dat Ilonka heel goed uit de voeten kan met de informatie die ze van diverse mensen hier heeft gekregen. Ik heb ook weer een paar dingen geleerd. Graauw reageren is er 1 die in ieder geval niet in mijn woordenboek staat. De afstand naar Hilversum is te overbruggen. Op maandag avond (behalve vanavond ivm avondvierdaagse) ben je van harte welkom voor GRATIS advies.

  Beantwoorden
 3. Waarom meteen iemand uitmaken voor zakkenvuller? Behalve amateurs en liefhebbers zijn er ook mensen bij Drukwerk in de Marge aangesloten, die proberen hun brood te verdienen met het geven van cursussen, met het fabriceren van biljet letter, met het repareren en transporteren van persen etc. En de vraag die ik stel, gaat Ilonka er straks voor haar plezier mee aan de gang, of is het haar bedoeling er commercieel drukwerk mee te vervaardigen? Als dat het geval is, dan is het meer dan logisch dat ze betaalt wanneer iemand iets voor haar repareert of afstelt.

  Beantwoorden
 4. Bij mijn Kelsey Victor hand-degel kon niets afgesteld worden. Met nog maar weinig ervaring durfde ik niet op een leertje om de geleiderollen heen te vertrouwen en heb ik met succes een set (4) nieuwe geleiderollen laten draaien voor zo’n 40,00 euro. Werkt perfect! Wel goed meten en nauwkeurig laten draaien.

  • Meet de afstand van basis van het fundament tot de geleiderail; tel daarbij op de helft van de gemeten diameter (straal) van de geleiderollen en haal daar de straal van de drukrollen van af. De uitkomst hiervan moet de gewenste hoogte zijn.

  • Van belang is het secuur en op verschillende plaatsen meten van de drukrol én met minimale toleranties laten draaien van nieuwe geleiderollen. Tolerantie op de door mij opgegeven maten was +0 en -0,05

  Beantwoorden
 5. Als er geen afstelling van de rollen gemaakt kan worden plak je leren bandjes op de rollenbanen. Voldoet prima. Zo gaat het al vele, vele jaren! En de degeldruk afstellen is een kwestie van de stelmoeren, ook de grote, geheel terugdraaien en dan langzaam opbouwen tot er de juiste druk ontstaat, wel met de juiste leggervellen, bv 1 karton 4 hard en 3 zacht en dan het dekvel. Dit is afhankelijk van de vorm en papier.

  Laat je niet helpen (?) door een bedrijf of zakkenvuller voor een uurtarief, we zijn collega’s van Drukwerk in de Marge!

  Beantwoorden
 6. Je heb de Pearl & Golding op marktplaats in de aanbieding voor het bedrag van 650,–. Daarvan kun je dus ook niet de rolbanen afstellen. Je kunt de afstand meten vanaf de bovenkant van de banen tot het fundament / platte vlak wat rechtop staat. Als deze afstand 24,85 mm = Hollandsche hoogte is dan weet je genoeg. Is het een andere afstand, post hem dan hier dan vertellen de specialisten welke hoogte dat is. Succes ermee. http://www.gahilversum.nl als de pers in de weg staat. We nemen graag in bruikleen.

  Beantwoorden
 7. Jaha, leuk allemaal maar als Ilonka een Chandler & Price heeft zou het zomaar kunnen dat de banen waar de rollen overheen lopen NIET afgesteld kunnen worden. De pers is dan hoogstwaarschijnlijk in Engeland gebouwd en is Hollandsche hoogte, tenminste….. bij ons wel.

  Voor €35,– per uur kom ik je helpen met afstellen. Dan is hij voor de komende 100 jaar weer tip-top.

  Beantwoorden
  • Collegiaal!? Bedrijven en zakkenvullers horen niet op Drukwerk in de Marge!!!!!!!!!

   Ook onkunde. Op de rollenbanen gaan leren bandjes als er geen afstelling mogelijk is.

 8. De degel kun je afstellen door een vorm te maken met daarin in de vier hoeken een letter op de gewenste hoogte (Hollandse in dit geval) en dan voorzichtig de degel zodanig in te stellen, dat er een gelijke druk mee gemaakt kan worden. Onmogelijk is het niet, als je er de tijd voor neemt.

  Beantwoorden
 9. het is niet alleen de afstand van de rollen tot het fundament,

  de rollenbanen kunnen aangepast worden aan de gebruikte letter…

  maar ook de afstand tussen fundament en degel is van belang… met daartussen dan nog de legger…

  de letter wordt tegen de legger aangedrukt, probeer je hollandse hoogte op een engelse pers, dan kan je op de rampen wachten.

  ook de degel kan vaak worden versteld, maar dat is een werkje dat niet in de video wordt uitgelegd.

  Beantwoorden
 10. In principe kun je dat afmeten door de afstand van de rollenbaan tot aan het fundament te meten. Het vormraam is altijd lager lager dan de hoogte, anders zou het vormraam meedrukken. Op bijna alle persen kunnen de rollenbanen versteld worden om de juiste hoogte te verkrijgen. Is dat gebeurd, dan is het een kwestie van het afstellen van de degel.

  Beantwoorden

Plaats een reactie