Techniek

Bert van der Hoeven
htvdhoeven@ziggo.nl

30 april 2018

Breuk in hefboom snijmachine

Er is een breuk ontstaan in de hefboom van mijn snijmachine.

Lassen is volgens mij geen optie, omdat tijdens het snijden druk uitgeoefend wordt op de hefboom.
Is er iemand onder u die een oplossing heeft daarvoor?

Of is dat onderdeel misschien (nieuw of gebruikt) ergens te verkrijgen?

8 gedachten over “Breuk in hefboom snijmachine”

 1. Misschien ook aardig om te weten. Jaren geleden had ik een breuk in een gietijzeren frame. Die is keurig gelast door een vakman/smid. De pers was weer als nieuw. Wat ik maar wil zeggen, er is veel mogelijk, ook met gietijzer! (De goede man is helaas al overleden)

  Beantwoorden
 2. De goede antwoorden zijn gegeven. Gietijzer is zelden hol en niet bestand tegen trek- en buigkrachten. Door de ruwe coating oogt dit onderdeel als gietijzer, maar wees gerust: het is gewoon goed lasbaar constructiestaal. Na het lassen wel in lucht laten afkoelen. Bij versneld afkoelen met water wordt de las bros en dan is de kans op breuk weer wat groter. Succes er mee.

  Beantwoorden
 3. De hefboom bestaat oorspronkelijk al uit twee delen die aan elkaar gelast zijn – de las is duidelijk zichtbaar. Dat lijkt erop te wijzen dat het geen gietijzer is. Dat is ook vrij onwaarschijnlijk, het grootste deel van de hefboom lijkt gewoon een hol vierkant profiel te zijn. Dat betekent dus dat het eenvoudig te lassen zou zijn.
  Over de sterkte zou ik me geen zorgen maken. Een goede las is in principe sterker dan het oorspronkelijke materiaal.

  Beantwoorden
 4. Goede middag, De hefboom is te repareren met vierkante ijzeren buis. Te koop bij de bouwmarkt. De buis past in het linkerstuk (bovenste foto) en in het rechterstuk. Wel passend maken op de hoek en verder vastzetten met boutjes. Als het niet lukt, stuur de hefboom maar naar mij en ik fiks het wel.

  Vriendelijke groet,

  Fons Dijkstra

  Beantwoorden
 5. Gietijzer is moeilijk te lassen. Wellicht kan een plaatselijk metaalbewerker de hefboom van massief ijzer namaken. Het ligt natuurlijk aan de kosten.

  Beantwoorden

Plaats een reactie