Techniek


25 februari 2014

Cliche schoonmaken

Na voorzichtig een eerst druk gemaakt te hebben kwam ik erachter dat ik de hoogte van mijn pers iets moest aanpassen. Geen probleem, alleen was mijn cliché ook een beetje vuil geworden waardoor ik hem moest schoonmaken…

Ik gebruik hiervoor speciaal spul waar ik ook de inkt mee van de pers kan halen en een hele zachte stofdoek. Nu kwam ik er na het poetsen achter dat inderdaad alle inkt van de cliché af was maar dat er op 3 plekken ook een stukje van een letter is afgebroken… 🙁

Is dit normaal? Moet ik dit super voorzichtig schoonmaken (wat ik naar mijn idee al deed) of is er een speciale truuk om je cliché schoon te maken? Ik lees heel erg graag hoe ik dit in het vervolg kan voorkomen, ik moet nu namelijk een nieuwe cliché laten maken…

Bas

6 gedachten over “Cliche schoonmaken”

  1. Wow, wat een fijne reactie weer! Ik gebruik inderdaad polymeer cliché’s om mee te drukken, het zou kunnen zijn dat hij beschadigd is tijdens het drukken maar wellicht waarschijnlijker met het schoonmaken.. Er zat te veel inkt op de cliché waardoor schoonmaken vereist was. Inmiddels hebben we ook een nieuwe cliché besteld en zou het “euvel” verholpen moeten zijn.

    Ander schoonmaak middel ga ik ook kopen, iets dan minder agressief is en beter geschikt voor polymeercliches.

    Ik had inderdaad met de zelfde film een nieuwe cliché kunnen bestellen 🙂

    Beantwoorden
  2. Dag Bas, ik denk dat het om een polymeercliché gaat. Dat mag je nooit te veel schoonpoetsen. Een polymeertje wordt gemaakt van lichtgevoelig materiaal, dat wordt belicht en de delen die bij dat proces niet belicht zijn worden uitgewassen met water. Dat is een kritisch proces en dat mag ook niet te lang duren, want dan worden het beeld wat door de belichting hard geworden is, ook week/zacht. Ik denk dat bij jou het middel waarmee je het cliché schoon hebt gepoetst, het cliché ook zacht heeft gemaakt en daardoor zijn er letters stuk gegaan. Beter is het cliché schoon te drukken (afdrukken maken en geen inkt toevoegen, maar alleen afnemen), en indien dan nog nodig schoon te maken met geen of slechts heel weinig schoonmaakmiddel. Als het goed is heeft degene die je cliché gemaakt heeft de film nog van jouw afbeelding (dat is vaak het duurste deel van het proces) en hoeft je nieuwe cliché niet zo veel te kosten als het oude.
    Succes! Silvia

    Beantwoorden
  3. Behalve de vraag wat voor cliché dit was, is er ook nog de mogelijkheid, dat de afbeelding al tijdens het drukken beschadigd is geraakt, en dat pas na het schoonmaken opviel, dat er details verdwenen waren.

    een kunststof-cliché (als fotopolymeer) als dat niet goed is na-belicht is ook heel kwestbaar.

    Beantwoorden
  4. Inderdaad, ik maakte vroeger zetsel en cliche’s ook schoon met wasbenzine
    en een borstel. Verder niets aan doen, rest van de benzine verdampt.

    Met vriendelijke groet,
    Bob

    Beantwoorden
  5. Bas, allereerst om wat voor cliche gaat het hier? Een zinken, loden(stype) koperen of kunststof cliche?

    Wij wasten vroeger alle metalen cliches uit met wasbenzine, m.b.v een zachte kortharige borstel.
    Na uitwassen voorzichtig droogdeppen met een katoenen doek, want je wilde vooral geen vezels tussen de rasterpunten krijgen! Meteen ook de onderkant even reinigen en drogen.
    Bij zachte kunststof cliches uiterst omzichtig werken, dit om beschadigingen te voorkomen.

    m.vr.gr Ferd. een oudere boekdrukker.

    Beantwoorden

Plaats een reactie