Techniek

Geertje Oosterhof
contact@gemmaoosterhof.nl
0657596877

11 november 2021

Collagraph

De laatste tijd ben ik veel bezig met meerdere drukgangen over elkaar heen om tot een werk te komen met de etspers. Ik werk dan met karton en tetra. De techniek collagraph spreekt mij ook erg aan. Heeft iemand een tip betreffend de vernis voor een collagraph?

11 gedachten over “Collagraph”

  1. Ik heb wel schellak gebruikt om mijn papieren/kartonnen/carborundum creaties te kunnen drukken. Drie laagjes deed ik dan. Dat gaat snel want schellak droogt snel. Mij is dat wel bevallen.

    Beantwoorden
  2. Ik gebruik vaak acrylaat waarmee men bvb de voegen van vensters opspuit. Door het feit dat men bij het uitsmeren verschillende diktes heeft, kan men mooie effecten bekomen. Bij het aanbrengen met penseel blijven de borstelstructuren afdrukbaar. Kan bij interesse foto’s van het resultaat bezorgen.

    Beantwoorden
  3. Misschien begrijp ik het niet helemaal, maar is het (ongeveer) hetzelfde als kartondruk, bijvoorbeeld met grijsboard?
    Heb daar wel mee gewerkt: in een plaat grijsboard met stanleymes en etsnaald lijnen en krassen/ arceringen gemaakt en daarna met houtlijm, verdunt met water geheel bestreken, laten drogen en dan ininkten als een ets, en afslaan als een ets.
    De struktuur van de kwaststreek met verdunde lijm, en ook de diepere uitgekraste lijnen geven een aardig effect. Ook (lokaal) (uit) scheuren geeft een aardig resultaat.
    Ook een combinatie met een aquatint/lijnets geeft aardige resultaten.
    Verder kun je experimenteren met carborundumpoeder, dat je strooit op plaatsen waar je eerst met fijne penseel, of juist een brede kwast een vorm op hebt geschilderd met iets verdunde houtlijm. De lijm met poeder laten drogen, de plaat/ karton kantelen en overbodig poeder verwijderen, en dan ininkten en afslaan.
    Succes Geertje!

    Beantwoorden
    • Dankjewel voor het uitleggen van deze techniek. Klinkt ook ontzettend leuk om te doen en ik ga het zeker uitproberen. Ik druk nu ook vaak met karton maar ik heb er nog nooit eerst een lijmlaag over gedaan. Met een collagraph maak je een collage met verschillende hoogtes en structuren (kan ook met karton) en die lak je dan af om vervolgens af te drukken als een gravure. Dank voor de tips!

    • Toevoeging:
      Lijm ook aan de achterkant, na droging voorkant, dan wordt het karton niet krom en makkelijker in te inkten en af te slaan

    • Beste Henny,

      Wanneer je een collagraph wil afdrukken moet je de collagraph lakken of vernissen zodat de inkt niet wordt opgezogen. Ook kun je daarna de ‘gravure’ nog een keer gebruiken. Ik ben erg benieuwd naar wat andere collagraph makers gebruiken aan vernis of lak.

Plaats een reactie