Techniek

Marnix Vanhooren
grafidruk@skynet.be
003259305476

2 november 2021

Schriftletter

Graag had ik vernomen of er iemand onder jullie deze letter kent.
Deze is al enkele jaren in mijn bezit en komt uit een oude drukkerij waar ik zelf nog gewerkt hebt.

8 gedachten over “Schriftletter”

 1. Volgens mij is het de Excelsior. Hou een letterproef ernaast.
  Wij gebruikten deze letter vroeger bij een verlovings/huwelijkskaart op geschept papier.met watermerk. Licht bruine inkt (sepia)
  Moeilijke, kwetsbare letter. Werd gedrukt op de handdegel. Je had er speciaal wit, interlinies e.d. voor nodig. Er was een extra letterkast voor dit soort letters. ook het schoonmaken en distribueren gebeurde letter voor letter. Het zetsel bleef staan totdat het huwelijk voltrokken was voor eventueel bij drukken.

  Piet Schols,
  winnaar bronzen medaille gerrit Jan Thieme Fonds,
  eindexamen letterzetten 1967

  Beantwoorden
  • Ha Piet, het is zoals Rob ook al aangeeft, niét de Excelsior, kijk maar even goed naar de kapitale ‘A’ die je op de foto van Marnix ziet. De letter heeft er veel van weg, maar vergeet niet dat bijna alle lettergieterijen dit soort schrijfletter in hun assortiment had.
   Om er een paar te noemen: ‘Imperial Script’, ‘Palace Script’, ‘Youthline Script’ en ‘Marina Script’ van Stephenson and Blake, ‘Ideal Schreibschrift’ van D. Stempel, ‘Commercial Script’ van ATF, ‘Juliet’ van Nebiolo, ‘Cantate’ van Bauer en zo zijn er nog wel een paar…
   Het ‘Handbuch der Schriftarten’ uit 1926 geeft er al 98 verschillende versies van weer!

  • Dit is dus geen messing letter voor het bedrukken van boekbanden, maar een groot corps peren houten letter voor het drukken van affiches…

 2. Bij de St. Lettergieten hebben we ooit een gelijkende, zeer grote, letter van Aluminium gekregen. Heb van deze een print gemaakt en zal morgen eens kijken.

  Beantwoorden
 3. Een foto van de kapitale ‘H’ zou hier meer duidelijkheid kunnen brengen… De letter zou de Künstler-Schreibschrift kunnen zijn van D. Stempel AG in Frankfurt am Main, of de Lithografia van de Bauersche Gießerei, ook in Frankfurt am Main.
  In Nederland en België werd de Künstler-Schreibschrift gegoten door de Lettergieterij Amsterdam en verkocht onder de naam Excelsior Schrijfletter.

  Beantwoorden

Plaats een reactie