Techniek

Rozemarijn Oudejans
rozemarijn@studiozeedauw.nl

26 november 2021

Conserveren zinken fotocliché’s

Ik heb 2 mooie fotoclichés van mijn familie uit begin jaren ’30. Ze zijn nog in goede staat, weinig oxidatie en ik heb er mooie afdrukken van kunnen maken. Nu wil weten hoe ik ze het beste kan bewaren. Iemand suggesties? Insmeren met was, olie, vaseline, smeervet,…?? Ik hoor het graag.

7 gedachten over “Conserveren zinken fotocliché’s”

 1. Wat ik recentelijk gedaan heb is op een cliché waar asphaltum op zit, gedeelte voor gedeelte, met een kwastje over het asphaltum nieuwe asphaltum aanbrengen. Een beetje “versmeren” met het (brede) kwastje en als het opgelost is meteen met een doek er af halen! En dan het volgende stukje.
  Werkt perfect!

  Beantwoorden
  • Deze etsgrond, van een topmerk, is best duur, ik heb twee jaar geleden nog een blik etsgrond van 1 liter bij Joop Stoop Parijs gekocht voor 10 euro, zelfde kwaliteit als Graphic &Chemical. (Deze etsgrond komt uit USA en mag door de aangescherpte veiligheidsmaatregelen niet meer met het vliegtuig naar Europa, wel per boot, maar dan miet je minimaal 1000 liter inkopen.)
   Rozemarijn, als je een weekje tijd hebt kun je bij Hazelaar een doosje schellakschilfers kopen voor 3 euro en die oplossen in 1/2 liter spiritus. Dat duurt ongeveer een week, elke dag even schudden of roeren. Met brede kwast opbrengen en plat laten drogen. Helaas alleen te verwijderen met thinner.
   Hazelaar staat op deze site bij de leveranciers.

 2. Vaseline laat vocht door, dan krijg je oxidatie en erosie.
  Om te bewaren zou ik het zink met vloeibare etsgrond aan twee kanten met de kwast opbrengen.
  Als ze zichtbaar moeten blijven: met zachte katoenen doek en wat zilverpoets voorzichtig opwrijven, dan schoonmaken met wasbenzine en met matte vernis bestrijken. Ook de achterkanten.

  Beantwoorden
 3. Cliché’s werden meestal met asfaltlak bestreken (voor- en achterzijde) om het oxideren tegen te gaan.
  ‘Asphaltlak, een preparaat waarmede men cliché’s insmeert om oxydeeren te voorkomen. Om het weer te verwijderen dient men de ingesmeerde plaat te verwarmen en daarna met terpentijn of benzine uit te schuieren.’
  Uit: Geïllustreerd Handwoordenboek voor de Grafische Vakken, samengesteld door T.T. Winkler, s.d.

  Beantwoorden

Plaats een reactie