Techniek

Tim Hinterding
hapipiko@protonmail.com

24 november 2021

Tekst drukken op een etspers

Heb in het verleden wel eens tekst gedrukt op een etspers van een polymeerplaat.
Maar zijn de tekst en vignet op bijgevoegde video ongeveer hetzelfde principe als een polymeerplaat?

Als iemand een tip heeft hoor ik het graag!

2 gedachten over “Tekst drukken op een etspers”

 1. Bedankt Thomas 👍
  Dit helpt mij al een stukje op weg, op een etspers kun je bijvoorbeeld een blad van 50×65 of 56×76 drukken, en dan later afwerken.
  Ik was ook wel een beetje verliefd aan het kijken naar de Adana op de beurs in de Pieterskerk, maar toen bedacht ik dat je minder groot formaat kunt drukken daarmee.
  Ik denk er verder over na 😉

  Beantwoorden
 2. Ha Tim, dit is inderdaad een fotopolymeerplaat waarmee gedrukt wordt. Fotopolymeerplatetn worden geleverd met verschillende dragers. Er zijn platen waar het basis van aluminium is, ook bestaan er de platen met een blikken drager (handig op de magneetvoeten) en er bestaan ook platen met een kunststof basis. Het voordeel van deze platen is dat ze met een mesje gesneden of met een schaar geknipt kunnen worden. Sinds enkele jaren ben ik geheel overgestapt op platen met een kunststof basis. Ik laat ze maken bij Repro Hermans in Rotterdam, plak ze met dubbelzijdig cliché plakband op de standaard aluminum cliché voeten. Na gebruik even op de verwarming zetten en je kunt ze zo weer verwijderen. Natuurlijk kun je deze platen ook met tape op de plaat van een etspers bevestigen en hiervan drukken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie