Techniek


13 maart 2014

Dansende letters polymeerplaten

Bij het aanmaken van polymeerplaten (type Toyobo KM95R) stoot ik telkens op hetzelfde probleem. Ondertussen ben ik er wel in geslaagd om de letters/vormen vrij scherp te krijgen, maar vooral de fijne letters beginnen te dansen, komen als het ware los van de ondergrond en verschuiven.

Tot na het uitwassen loopt alles goed, maar wanneer ze uit de oven komen, loopt het mis. Ik droog de platen na het uitwassen ook met een haardroger om ze zo snel mogelijk droog te krijgen. Al geprobeerd met minder lang uitwassen en langer te belichten, maar het probleem blijft.

Iemand een oplossing of advies? Direct nabelichten vooraleer in de oven te plaatsen?

Alvast bedankt voor tips!

flipper.graphicdesign@gmail.com

5 gedachten over “Dansende letters polymeerplaten”

 1. Hoi Filip,
  In de Toyobo plaat zit nylon (dit kun je zien in door het witte water met uitwassen en je kunt het ook duidelijk ruiken, de plaat stinkt veel meer dan een Polymeer zonder Nylon zoals bijvoorbeeld de LSL platen van Jet Europe). Uiteraard moet je belichting goed zijn en hoe lang dat moet is inderdaad afhankelijk van je lampen. Daarna uitwassen tot al het polymeer eraf is. Dit kun je zien en voelen. Voelen de delen die worden uitgewassen van de plaat nog plakkerig/glibberig dan zit er nog polymeer dat je moet wegwassen. Daarna ga je drogen. Dit kun je het beste doen nadat je de natte plaat hebt af gedept met een spons. Jij noemt het afbakken, maar de plaat kan het beste droog worden door lucht wat in beweging is. In een bijvoorbeeld Polimero machine wordt de lucht in de droger in beweging gehouden door ventilatoren die draaien. Ga je echt bakken met warme lucht die stil staat zal het polymeer en nylon van de plaat makkelijker los laten. Drogen is het beste met ongeveer 65 graden en ongeveer 8 minuten (in daarvoor bestemde droger). Daarna nabelichten, een standaard regel hiervoor is half zo lang als je hoofdbelichting. Dan komt het opbergen van de plaat. Doe je hem in een papieren envelop, zal hij ook weer eerder uitdrogen en dus minder soepel blijven. Het beste is in een folie zipbag, als je tenminste de plaat niet meteen gaat gebruiken om te drukken. Succes! Mocht je nog vragen hebben. Je kunt altijd contact opnemen met Jet Europe (leverancier van platen en machines) dan helpen we je graag verder.

  Beantwoorden
 2. Dag iedereen,

  Bedankt voor de reacties! Net een intensieve testsessie achter de rug waarbij ik verschillende opmerkingen heb trachten te combineren met…. een goed resultaat. Belichtingstijd heb ik verlengd tot 5 minuten (misschien zijn de lampen van de uv-unit inderdaad enigszins verouderd), nadien platen gewassen in temperatuur van 32 graden, drooggedept en en kwartiertje afgebakken in oven van 70 graden, nabelicht gedurende 6 minuten met perfect resultaat, zelfs enkele minieme puntjes werden behouden. Bedankt iedereen!

  Kan niet wachten om morgen te drukken…

  Beantwoorden
 3. Wanneer komen ze los en verschuiven ze? Dep je de plaat meteen droog met b.v. keukenrol voordat je gaat drogen? Gebruik je een machine of en handborstel? Heb je foto’s? Allemaal belangrijke elementen.

  Beantwoorden
 4. Na het uitwassen, dient de plaat nog te worden NABELICHT…

  dit nabelichten is erg belangrijk, en gebeurt het niet, dan is het mogelijk dat ALLES los komt

  De uitgewassen plaat dient voor de zekerheid nog wel de dubbele tijd onder de lampen te liggen.

  pas daardoor hardt de plaat geheel uit, ook de diepere lagen moeten uitharden.

  het ultraviolette licht zorgt, dat de plastic laag volledig polymeriseert.

  pas daarna kunt u de plaat gebruiken om te drukken, door het nabelichten is de plaat ook veel beter bestand tegen de wasmiddelen als de inkt moet worden weggewassen.

  veel succes

  Beantwoorden
 5. Is je watertemparatuur niet te hoog is ook een belangrijke factor
  Water maximaal 30/32 graden
  Belichten 3 a 4 minuten (zijn je lampen nog wel goed nieuwe branden feller)
  Uitwassen 2a3 minuten
  Drogen op 70 graden kwartiertje
  Dan moet het goed gaan

  Beantwoorden

Plaats een reactie