Techniek


11 oktober 2011

Degelpers ombouwen met motor

Hallo,

Ik wil een degelpers aanschaffen. Ik zou alleen heel graag een pers willen met een motor.

Kun je een trapdegel ombouwen tot een pers met motor? Heeft iemand hier ervaring mee?

Is dat zo lastig dat je beter een degel kunt zoeken die al voorzien is van een motor? Alle hulp is meer dan welkom!

Vriendelijke groeten,

Andre

andrepessel@hotmail.com

4 gedachten over “Degelpers ombouwen met motor”

 1. Beste Christien en Youri,

  Dank voor jullie reacties en advies! Ik wil zeker geen platte vingers en ben me zeer bewust van de kans op letsel. Zoals jullie ook al aanraden ga ik eerst zonder motor mijn pers leren kennen. Een motortje kan inderdaad altijd nog maar weet nu in elk geval dat het mogelijk is.

  Nogmaals bedankt voor jullie reacties!

  Vriendelijke groeten,

  Andre

  Beantwoorden
 2. Hallo André,

  Ik sluit me aan bij het verhaal van Christien. Het werken met een hand- of voet-aangedreven degel geeft minder kans op ongelukken. Daarnaast is de snelheid die je kunt halen op hand- of voetkracht behoorlijk, zodra je de slag te pakken hebt.

  Persoonlijk vind ik het juist mooi dat er geen elektriciteit aan te pas komt. Niet in de laatste plaats geeft het ontzettend veel voldoening!

  Succes ermee.

  Groetjes,
  Youri

  Beantwoorden
 3. Beste Andre,

  In principe kun je elke pers met een vliegwiel elektrisch aandrijven, een motor met een poelie van 8 tot 10 cm doorsnede en een platte leren riem met oog en pen koppelingen slippend monteren (om op te starten moet je het vliegwiel dan een zetje geven) de rem gaat gewoon op het leer of zoals bij een aantal andere persen als een soort knijper aan weerskanten van het vliegwiel.
  Overerigens las ik verderop in deze rubriek dat je wilt leren drukken, voor je met een elektrisch aangedreven pers gaat werken zou ik eerst maar eens aan de gang gaan met een trapdegel, de kans op letsel aan de handen is dan al groot genoeg.
  Als een trapdegel in goede conditie is en lekker is gesmeerd, kost het weinig energie om hem met de voet aan te drijven, vergeet niet; bij dit soort persjes stelt de beveiliging in de regel niet zo veel voor.

  Ik heb vijftig jaar geleden met dit soort persen leren drukken, maar ik moest eerst met een stilstaande pers leren inleggen en vandaag de dag werk ik nog steeds met trapdegels, dit heeft echt zo zijn charme hoor.

  En…..je kunt er altijd nog een motortje op zetten.

  Veel plezier straks met drukken, het is echt hartstikke leuk!

  Groetjes,

  Christien

  Beantwoorden

Plaats een reactie