Techniek


6 februari 2014

Degelpers raam/base voor cliche’s

Sorry voor al mijn vragen maar ik ben beginnend drukker en wil het graag goed leren en doen! 🙂

Na de aanschaf van mijn degelpers wil ik nu gaan werken met cliche’s. Hiervoor moet er een aluminium plaat in het zetraam gemaakt/gezet worden. Mijn raam is 30 × 40 cm. De base kan ik laten maken, maar ik vraag mij af hoe groot ik hem kan maken zodat hij er goed in past, maar waarbij ik toch het maximale formaat eruit kan krijgen?

Kan het zo zijn dat ik in mijn raam alleen de base plaats en 2 spanners? Zou dat voldoende zijn of moet ik kleiner gaan en met vulblokken gaan werken?

Graag jullie advies hierover, ik wil geen fouten maken met de base en er toch een zo groot mogelijk formaat proberen uit te halen.

Bas
(hallo@basmenheere.nl)

4 gedachten over “Degelpers raam/base voor cliche’s”

 1. Dank voor al jullie reacties! De vader van een vriend van mij heeft een metaal werkplaats en zal de base voor ons uit aluminium gaan vervaardigen met de afmetingen van jullie reacties en dat wat we er op het internet over hebben gevonden. Super benieuwd of dit goed gaat werken! Zal het resultaat hier laten zien!

  Beantwoorden
 2. Probeer ergens tweedehands (nieuw is duur) verschillende formaten “fundament” te kopen, waarmee je dan puzzelt totdat je je cliché helemaal hebt “onderbouwd”. Je kleerft het er op met tweezijdig klevende tape (Duplofol). Probeer zo weinig mogelijk fundament rond het cliché te hebben want dat werkt onhandig.Dan heb je immers geen plaats voor de twee metalen “vingers” die het kleverige papier na het drukken van je vorm af moeten duwen. Controleer ALTIJD grondig de plaats van die vingers voor je drukt, anders zijn én je cliché én je fundament kapot. Denk ook niet dat je heel je vorm kan afdrukken met een degel. Bij mij (ook kooi 30×40) is 20 cm het maximum, zeker in clichés met volle vlakken. Als het bvb een pentekening met fijne lijnen is, kan je groter gaan. Niet te veel inkt, niet te veel druk, en papier lichtjes bevochtigen!

  Beantwoorden
 3. Bas inventariseer wat je meeste gebruikte maten zijn en laat dan verschillende platen maken scheelt een hoop gewicht en gemak als er eens een nijpertje nodig is om slepen te voorkomen kan dat ook nog eens worden geplaatst als je kleinere bases hebt

  Beantwoorden
 4. Beste Bas,

  Je kunt cliché’s ook prima op een stuk mdf of multiplex plakken, als je er maar voor zorgt dat het de juiste hoogte heeft.

  Een (al dan niet magnetische) base is een duur ding. Tenzij je dat zeer regelmatig nodig hebt, ben je misschien beter af met een goedkopere oplossing.

  Op hoogte brengen kan met grijsbord, dun karton of iets dergelijks.

  Tenzij je een erg zware degelpers hebt, kun je waarschijnlijk niet al te grote vormen aan. Iets om rekening mee te houden als je cliché’s laat maken…

  Succes!

  Sander

  Beantwoorden

Plaats een reactie