Techniek

Sjors van Steijn - De Kaartjeswinkel
info@dekaartjeswinkel.nl
0612973480

19 augustus 2019

Elektriciteitsgroep valt uit door polymeerapparaat

Beste mede-drukkers en liefhebbers,

Hopelijk kan iemand mij helpen met het volgende probleem of misschien is iemand ooit tegen hetzelfde probleem aangelopen:

Zojuist, tijdens het maken van clichés, sprong de elektriciteitsgroep eruit omdat de belichter en de oven van het polymeerapparaat aanstaan. Als ik de groep weer aanzet en ook het apparaat springt de groep er direct weer uit (oven staat uit). Zelf zou ik zeggen dat het met een zekering of misschien een aarde probleem te maken heeft.

Kan iemand mij helpen?

6 gedachten over “Elektriciteitsgroep valt uit door polymeerapparaat”

 1. Beste Fons,

  Bedankt voor uw tips.

  Na even goed kijken en logisch nadenken ben ik er zo goed als zeker van dat het overbelasting is. De groep is 16A en de gehele polymeermachine verbruikt 16,3A bij elkaar. Door die 0,3A schiet de groep er dan uit denk ik. Snel maar eens de groep vervangen en kijken of het zich nog steeds voor doet.

  Beantwoorden
 2. bij een “te zwakke” smeltveiligheid is er altijd een smeltveiligheid die doorgebrand is, dat had dan wel opgevallen toch ?

  Beantwoorden
 3. U meldt trouwens niet wat voor “stoppen” u heeft in uw elektrische installatie.

  Zijn het nog die ouderwetse smelt-veiligheden of de nu gebruikelijke aardlekschakelaars ?

  Bij aardlekschakelaars kan een kleine lekstroom al zorgen voor ongemak. Een paar mili-ampère dat uit de leidingen lekt, kan al zorgen dat alles stilstaat.

  Beantwoorden
 4. Bedankt voor je reactie Fons. Voor nu doet de machine het op wonderbaarlijke wijze weer opeens. Geen idee wat nu het probleem was maar ik zal er op letten. Mocht het nogmaals gebeuren neem ik je tips mee.

  Beantwoorden
 5. Goede middag,
  Om de fout te ontdekken moet u alles controleren, één voor één! Begin met groep aan en polymeerapparaat gewoon in stopcontact maar niets aan. Dan belichter aan, valt de groep uit zit daar iets fout. Alles herstellen. Dan de oven aan, valt de groep uit, dan is het daar ook fout en dan kun je er van uit gaan dat er ergens een lek stroom zit in het geheel. Blijft een van de twee goed, dan zit de lekstroom in het onderdeel waar de groep op uitvalt. Als het in het geheel zit, dan doormeten. Zit het niet in de uitwasser? Want daar wordt met water gewerkt. Lekt het ergens zodat het van binnen op elektrische componenten nat wordt? Is de stekker ook in orde?
  Succes! Vriendelijke groet,
  Fons Dijkstra

  Beantwoorden

Plaats een reactie