Techniek

Marlies
marlies.dekimpe@gmail.com

7 augustus 2019

Herkomst antieke snijmachine

Kan iemand me helpen deze machine te identificeren?

Sinds kort heb ik deze massieve snijmachine gekocht via een tweedehands site. Ik vraag me echter af of iemand de specifieke herkomst en het merk kan herkennen.

De vrouw van wie ik het kocht wist niets over zijn herkomst… en het embleem is moeilijk te onderscheiden.

Hij werkt gelukkig nog prima; alleen denk ik dat het houten latje op de tafel, thv waar het mes neerkomt, vervangen moet worden. Het latje is al wat broos en erg ingekeept waardoor het mes vaak een diepe plooi achterlaat in de laatste papieren ipv mooi hard door te snijden. Heeft iemand hier ook kennis over?

Eeuwige dank

4 gedachten over “Herkomst antieke snijmachine”

 1. Graag gedaan Marlies. Aanvullend nog: gebruik de machine alleen voor papier en niet voor grijsbord of ander karton. Dan houd je je mes langer scherp.
  Hans

  Beantwoorden
 2. Dag Marlies,
  Dat houten latje zou ik maar snel weggooien… In plaats daarvan een snijlat plaatsen; waarschijnlijk zul je die zelf nog op maat moeten maken. Een snijlat is van kunststof gemaakt en deze is vierkant van vorm; die vorm maakt dat je de lat na de eerste kamt gebruik te hebben nog driemaal kunt draaien. Vul op internet als zoekterm “snijlatten” in en je vindt tal van aanbieders.
  Als je de doordraaier (zo heet deze machine) echt wilt gaan gebruiken, raad ik je aan het mes eerst goed te laten slijpen. Vlijm in Leiden is daarvoor een goed adres; daar kunnen ze je ook aan een passende snijlat helpen.
  Hans

  Beantwoorden
  • Beste Hans; een immense dank voor je antwoord.
   Ik had nog geen weet van dergelijke snijlatten…
   Het mes is volgens de vrouw bij wie ik het aankocht nog niet lang geleden bijgeslepen dus ik hoop nog even verder te kunnen. Ondertussen heb ik wel gemaild om het juiste snijlatje te bemachtigen.
   Hartelijk dank
   Marlies

 3. Met een opgeloste loogoplossing in water zou je de verf over/ rondom het embleem (foto1) kunnen verwijderen en hopelijk een duidelijker embleem te voorschijn halen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie