Techniek

Pim Vijftigschild
pvijftigschild@planet.nl
0616345916

1 februari 2021

Etspers drukplaat

Binnenkort neem ik een etspers over waar de “plaat” ontbreekt waar de etsplaat op gelegd moet worden. De rollen zijn rond de 10 cm dik en de breedte is rond de 80 cm.
Wat zou goed materiaal zijn om zo’n grondplaat van te maken?

Ikzelf dacht aan MDF (de watervaste versie), maar ik weet niet of dat hard genoeg is…
Heeft iemand een tip voor me? En ook hoe dik mag/moet zo’n plaat zijn?

Hoor graag suggesties

8 gedachten over “Etspers drukplaat”

 1. Hallo allen, dank voor de reacties.

  Ik heb de pers nog niet hier. Ga ik van het weekend ophalen. Een instrumentmaker heeft hem ooit zelf gemaakt. Zit een beetje tussen groot formaat en A3 in. (rol 80 cm breed), en geleiders heb ik nog niet kunnen ontdekken op de foto’s die de eigenaar me stuurde. Daar zal ik ook nog iets op moeten bedenken. Maar dat geeft niet, leuke uitdaging om de pers echt eigen te maken.

  Als ik hem hier heb kan ik wel een foto sturen.

  groet Pim

  Beantwoorden
 2. Kun je een foto plaatsen van de pers?
  Zitten en evt geleiders aan/ op om de drukplaat te geleiden?
  Simpele plaat: bij een smid 3 -4 mm dikke ijzerplaat laten knippen die tussen het frame kan onder en boven de walsen. Lengte naar wens.
  Als eventuele geleiders het toelaten kwa hoogte kan trespa ook goed, 12 mm dikte.

  Op beide drukplaten kan een zinkplaat o,8- 1 mmvan dezelfde afmetingen, dit is goed schoon te houden en om er met watervaste viltstift aanleg op te tekenen.

  Beantwoorden
 3. 1,5 cm RVS zou je met schroeven kunnen monteren op minmaal 12 mm multiplex ; voordat ik met de genoemde HPL-plaat werkte had ik een ‘gewone’ 3 mm staalplaat op multiplex geschroefd. Alleen maar een plaat van 1,5 staal of RVS gebruiken gaat toch na een paar keer al krom trekken, Dus of dikker staal of monteren nemen. 15 mm staat of RVS op 80 breed en dan ook nog een X- lengte wordt wel heel erg zwaar en ik denk dat je er met €50 nog niet bent….

  nogmaalsgroet, ben

  Beantwoorden

Plaats een reactie