Foliedruk op handdegelpers? Mogelijk?

Ik heb een handdegelpers van Adana staan, ik vroeg me af of er enige mogelijkheid is om daar ook folie mee te drukken? Heb al veel over opgezocht maar vind er niets over…

Is er iemand die dit al heeft geprobeerd, handmatig aanbrengen van de folie dan op de drukplaat, en met lijm of zo ipv warmte? … Iemand ervaring mee?

5 gedachten over “Foliedruk op handdegelpers? Mogelijk?”

 1. Ha Eva, als ik me het goed herinner, heeft Adana setjes verkocht om folie mee te drukken op hun bestaande persen. Je kunt eens gaan navragen op de FB pagina: https://www.facebook.com/groups/1052667374821966
  Hier zitten honderden bezitters van Adana persen.
  Ook kun je contact opnemen met Roy Caslon van de firma Caslon in Londen, die alle rechten van Adana heeft overgenomen, nog onderdelen en goede gereviseerde machines verkoopt.
  En wanneer je even op google zoekt:
  https://www.google.com/search?q=foil+blocking+on+an+Adana+press&oq=foil+blocking+on+an+Adana+press&aqs=chrome..69i57j33i160.6743j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
  Sterkte ermee.

  Beantwoorden
 2. Hallo, heb je al eens aan de mogelijkheid van “goudbronzen” gedacht? Mits goed uitgevoerd best een goed alternatief.

  *voordrukken van tekst met een dekkend geel (chromaatgeel bij voorkeur als dat nog op de markt is…)

  *daarna op/ over dit geel met watten een weinig brons eroverheen aanbrengen, hierna het “teveel” eraf stoffen. (denk aan inslag wegslag en droging)

  *voor kleine oplages goed te doen, met acceptabel resultaat!

  zo deden we dit in de jaren 60 (later deed ik dit met leerlingen ook nog wel)

  groet van een oudere drukker.

  Beantwoorden
  • Bij mijn vader op de boekdrukkerij heb ik dit ook eens gezien: boven een gedrukte tekst van een menukaart hield iemand twee wattenbolletjes die zacht in een bak met fijn bronspoeder waren geduwd en vervolgens heel luchtig, boven de gedrukte tekst, tegen elkaar aan getikt, op ongeveer 30 cm hoogte. Alles zo laten liggen en na afloop (droogtijd inkt?) voorzichtig opgenomen en schuin op een kant licht gestoten, zodat het overtollige poeder er af gleed.

   Ik heb het ook wel in mijn etsen gebruikt, een mespuntje Schmincke Bronze door de inkt. Krijg je een fluweelachtig effect.
   En ook wel eens, heel lokaal, op boven omschreven manier, met wattenbolletjes.

 3. Ik gebruik een warmte element op mijn handdegelpers met fotopolymeer/magnesium plaatjes. Ik knip de folie van de rol en druk zoals ik normaal ook zou drukken.
  Ik heb aan de achterkant en zijkant van het warmte element warmtewerende plaatjes zodat dit niet verder naar de pers uit straalt. Ik behaal er hele goede resultaten mee! Er zijn ook conversie kits verkrijgbaar, ik weet zo niet of dit ook voor een adana geldt maar dan zou je eens even moeten googlen.

  Beantwoorden
 4. Eva, volgens mij laten alle folieen los door warmte, dus lijmen zal geen optie zijn.
  Ik heb geen ervaring met koudfolie, maar weet wel dat die alleen te gebruiken is op gestreken papiersoorten.
  Het effect van het kaartje in je bericht krijg je dus waarschijnlijk alleen op een degel met folie inrichting.
  Er zijn ook wel handboekbinders persen te krijgen waar je met folie en warmte kunt werken, maar die zijn volgens mij dan weer wat minder geschikt/ongeschikt voor een productie van kaartjes.

  Beantwoorden

Plaats een reactie