Techniek

Rudy De Graef
rudydegraef@telenet.be
+32499546420

10 januari 2020

Freinet handpers

Weet er iemand hoe je goed druk kan zetten met zo een freinet handdrukpers? Het lukt me niet de letters goed af te drukken. Weet er ook iemand welke inkt je best gebruikt bij loden letters, mogelijk zit hem daar het probleem?

12 gedachten over “Freinet handpers”

  1. Met de rechtermuisknop klikken op ‘afdrukken’ dan komt t helemaal goed!

    U kunt ook proberen door ‘ctrl’ en ‘p’ te zetten, gevolgd door het woord ‘enter’.

    Beantwoorden
  2. bij dat persje horen normaal een soort mini-insluitkadertjes (voor slechts enkele regels). ik heb niet de indruk dat je die gebruikt. het is dus zeer de vraag of het zetsel voldoende onwrikbaar vastgezet staat? ik heb hier ook twee van die persjes, en als je hogervermelde tips in acht neemt, moet het best wel lukken! succes.

    Beantwoorden
    • Die insluitkadertjes heb ik niet, ik zal er eens naar op zoek gaan. Ik heb extra materiaal tussen de pers gestoken, waardoor ik toch meer druk kon zetten, nu lukt het al veel beter. Bedankt voor uw reactie.

  3. Wat een grappig klappersje. Deze versie kende ik nog niet.
    1 In de originele Freinet klappers zit aan bovendruk (het ‘deksel’) een rubber. Kan niet goed zien of dat bij dit exemplaar ook het geval is.
    2 Het zetsel moet stevig ‘opgesloten’ (geklemd) worden. Dat kan bij deze persjes door goede sluitstukken (veelal worden houten blokjes) aangevuld met Freinet interlinie (geel of groen kunststof) toe te passen.
    3 Advies mbt de inkt: helemaal eens met Chris Schoonejans. Hou wel rekening met het papier waarop je afdrukt.
    4 De dikte: proefondervindelijk vaststellen (helemaal in de geest van Freinet, die proefondervindelijke aanpak tot hoofdprincipe van zijn leerpsychologie maakte). Hou ook rekening met dikte van papier/materiaal waarop je afdrukt

    Beantwoorden
  4. Goede middag,
    De heer Schoonejans heeft gelijk: er moet een ‘legger’ gemaakt worden. Dat kan papier en karton zijn, maar bij deze persjes werd meestal gebruik gemaakt van het type zelfklevend offsetrubber dat ongeveer 1 mm dik is. Als u dat gebruikt, dan is succes verzekerd.
    Vriendelijke groet,
    Fons Dijkstra

    Beantwoorden
  5. Ik zou een blokdruk gebruiken (Amerikaanse inkt die gereinigd wordt met water en een beetje detergent) Die inkten zijn milieuvriendelijk en te koop in tekenwinkels. Indien de afdruk niet goed is kan het zijn dat er te weinig druk is. Dit kan men verbeteren door op de tegendruk een bekleding aan te brengen (bv. een stevige karton). De dikte moet proefondervindelijk worden vastgesteld.

    Beantwoorden

Plaats een reactie