Techniek

Thierry
tbotten@skynet.be
+32495363626

18 december 2019

Vraagjes over degel Phoenix Presse II

Hoi Alle drukwerkindemarge-adepten,

Ik heb enkele vraagjes over een Phoenix Presse II, vermoedelijk is dit de beste internetplek om een antwoord te krijgen op deze. Heeft er hier iemand ervaring met dit type van degel?

Alvast enkele vraagtekens die ik heb bij dit technisch wonder:
– er staat een ‘regelschroef’ op die je kan verschuiven. Wat houdt dit in? Is dit om de druk te verlagen/verhogen? of eerder om de ‘haaksheid’ aan te passen?
– meteen gerelateerd: hoe kan je de druk en/of ‘haaksheid’ van de druk aanpassen?

Hartelijk dank voor alle input/raad!

4 gedachten over “Vraagjes over degel Phoenix Presse II”

 1. De Victoria is een degel van het type ‘Gally-degel.
  De degel wordt recht naar achter geduwd en kantelt vervolgens.
  De druk beweging is tegengesteld, zoals boven omschreven.
  Tijdens mijn opleiding heb ik nooit de haaksheid hoeven aan te passen alleen meer en minder druk. Dit zal technisch bekeken moeten worden.
  Bij de ‘Boston-degel’ (lees Heidelberg) is sprake van een scharnier effect en daarbij is de dikte van de legger maatgevend voor een gelijke druk ‘boven-‘ en ‘onderaan het vel’
  Succes !

  Beantwoorden
 2. Deze degel – een gally systeem – heeft een “parallelle” drukgang het geen betekend dat de degel over een geleiding parallel naar de drukvorm gebracht word dit in tegenstelling tot het boston systeem zoals o.a. Heidelberg welke om een vast scharnierpunt draait.
  Hierdoor blijft de “haaksheid” altijd gelijk
  Met de schuifverstelling brengt men de degel meer of minder naar voren waardoor men meer of minder drukspanning kan geven

  Beantwoorden
 3. De degel wordt door 2 armen naar de drukvorm getrokken, met de regelschroef wordt de afstand tussen de degel en drukvorm verkleind of vergroot, dus de druk wordt verhoogd of verlaagd. De haaksheid pas je eventueel aan met de dikte van de legger.

  Beantwoorden

Plaats een reactie