Techniek

Ben Ekeler
bj@ekeler.nl

25 juli 2022

Handgeschept papier

Zo maken ze in Korea op ambachtelijke wijze papier.

9 gedachten over “Handgeschept papier”

 1. Nogmaals met bewondering voor zoveel vlijt en ambachtelijke toewijding de film bekeken. Maar ook deze herhaling is heeft me niet duidelijk kunnen maken hoe zij voorkomen dat de vellen aan elkaar vast gaan plakken, want ik zie geen ‘tussenschietende’ vellen. Die rode/ blauwe draad op de rand van elk vel zal er wel mee te maken hebben…. Wie het weet mag het mij zeggen, graag zelfs. Bedankt alvast.

  Beantwoorden
  • Aziatische papiermakers maken vaker hele dunne vellen, gebruiken daar meestal pulp gemaakt van planten, schors etc. voor, en dat vraagt om een andere manier van scheppen dan voor westers papier. Zover ik weet wordt er (in Japan in ieder geval) een substantie genaamd “neri” gebruikt, dat door het pulpwater wordt gemengd, dit verdikt het en zorgt ervoor dat het water niet zo snel door de vorm druipt, waardoor de vezels een beter kans hebben mooi gelijkmatig neer te komen op de vorm. Die neri wordt gemaakt van bepaalde plantenwortels en (ik dacht dat je het ook van bepaalde zeewieren kunt maken). Dat spul werkt niet alleen als verdikker, maar ook als een soort buffer tussen de vellen, er is geen vilt nodig om de vellen te scheiden, en dus leggen ze ze gewoon op elkaar. Ze plakken niet aan elkaar. Dat draad dat je ziet is inderdaad een scheidingsdraad die ze tussen de vellen doortrekken om ze mooi gelijkmatig los van elkaar te krijgen.

  • Ook in Europa worden de pas geschepte vellen nat op elkaar gelegd en vervolgens per riem uitgeperst. Direct daarna worden de vellen gescheiden en te drogen opgehangen, of zoals hier tegen een warme kachel geplakt. De Europese papieren moeten na het drogen opnieuw geperst worden om ze weer glad te krijgen.

  • You can also see the paper making in Sekishu Japan.
   https://www.youtube.com/watch?v=p2WXBZQ3S18&t=50s

   The papers are made from ‘plant fibers’ from raw materials kozo (paper mulberry), mitsumata (Edgeworthia chrysantha), and gampi (Diplomorpha sikokiana), etc. It is not made from pulp if they were made in the real traditional way. You can see what NERI is on my page. NERI is made from Abelmoschus manihot of Hydrangea paniculata.
   https://kami-gatari.blogspot.com/2016/08/washi-neri.html
   Neri is not Nori 糊 (starch), also not Nori 海苔 (Seaweed). Unfortunatly Neri doesn’t work in ‘hard water’ in Europe.

Plaats een reactie