Techniek

Esther
EstherKievit@Yahoo.com

12 september 2021

Hoe groot moet een etspers zijn?

Ik wil graag een etspers voor diepdruk en hoogdruk (Toyoboplaten). Groter dan A4 zal ik niet drukken. Mijn vraag: hoe breed moeten de walsen minimaal zijn voor een mooie gelijkmatige afdruk? Bedankt.

2 gedachten over “Hoe groot moet een etspers zijn?”

 1. Beste Esther,

  Voor de breedte van de walsen moet je rekenen met het formaat van het papier. Meestal druk je je platen met een marge papier rondom. Als het plaatformaat A4 is, kom je bij een marge van rondom ┬▒ 5 cm uit op een papierformaat van ongeveer 30 x 40 cm. Waar je verder rekening mee kan houden, is dat je nog iets meer ruimte wilt overhouden dan dat je papier groot is en dat je misschien ook wel eens platen en vellen papier dwars wilt leggen.

  Andersom, bij persen met een rolbreedte van 30 cm of minder is de diameter van de rol zo klein, dat de plaat kan ‘stuiten’ op de rol. Dwz dat bij het maken van een afdruk het blad van de pers (met daarop plaat, papier en vilt) stopt waar de plaat begint en je niet verder door kan draaien. De onderrol kan slippen en als je tegen het blad gaat drukken om toch alles tussen de rollen door te krijgen, kan de plaat verschuiven. Bij rollen met een grotere diameter is de kans op stuiten kleiner, omdat de rol makkelijker het hoogteverschil kan overbruggen. Je zit dan op een rolbreedte van 40 tot 50 centimeter.

  Vriendelijke groet.

  Beantwoorden
 2. beste Esther, de drukvorm is dan of 21 of 29,7 breed. Neem daarbij een wit marge van 5 cm aan iedere kant, dan heb je een pers nodig met een walsbreedte van 40 cm.
  Het formaat van het papier is maatgevend.
  Als je ook hoogdrukt op een etspers en de bovenwals kan niet door opdraaien van de spindels omhoog, dan leg je op de drukplaat aan de buitenkanten een strip MDF of linoleum, (zelfde hoogte als de drukvorm!) met aan elk uiteinde een aflopend facet van ongeveer 4 cm lengte, zodat de wals er ‘makkelijk’ op kan rollen.
  De strip is meestal 2 cm breed en langer dan de grootste lengte van het papier. Hier leg je het papier tussen, op de ingeïnkte drukvorm.
  Bij hoogdruk zou ik de walsbreedte iets groter nemen, 45 of 50 cm.
  succes!

  Beantwoorden

Plaats een reactie