Techniek

Albert-Jan
ajbrinksma@hotmail.com

9 mei 2015

Hoe krijg je een diepe indruk?

Sinds kort zijn wij in het bezit van een trapdegel. Inmiddels hebben we het maken van een polymeerplaat aardig onder de knie. We zijn nu druk 😉 aan het oefenen om te komen tot een mooie afdruk op papier. We komen op zich al een heel eind maar een aantal zaken gaan nog niet goed. Zo krijgen we niet echt een diepe indruk van de tekst in het kaartje en lijkt het alsof de pers vast loopt. We durven de pers niet door te drukken omdat we bang zijn dat er dan iets kapot kan gaan. We (proef)drukken trouwens door met de hand aan het wiel te draaien. Het is niet zo dat we totaal geen druk durven te geven (we hebben al een keer aardig doorgedrukt en toen ging er een zethaakje stuk). We hebben ook gevarieerd in de hoogte van het af te drukken deel, kartonnetje er tussen rubbervel, foamvelletje enz. Als we er genoeg tussen uit halen dan draait de pers op een gegeven moment wel weer gewoon door alleen dan is de indruk in het kaartje nauwelijks te zien/voelen.

Wie heeft nuttige informatie over het afstellen zodat we de indruk op het papier goed krijgen en de degelpers gewoon kan doorlopen.

Papier: Gmund, 600grams.

Groeten Albert-Jan en Marleen

9 gedachten over “Hoe krijg je een diepe indruk?”

  1. Aan de bovenstaande adviezen voor een trapdegel kan ik weinig toevoegen. Alleen dat ik 600 grms aan de dikke kant vind. Ik gebruik blotter papier uit Parijs. 350 grms en redelijk dik, dit wordt speciaal voor dit doeleind gemaakt. Dit verkoop ik ook. Dat het papier / karton een ietwat sompig is is wel aan te raden. Dat je de aanlegspeld platgedrukt hebt kan wel kloppen, zeker als je een magneetplaat (of andere clichevoet) gebruikt die groter is dan je papier. Als dit zo is kun je uitsluitend volstaan met zelf geknutselde PLATTE kartonnen aanleg stroken.

    Ik heb mooie ervaring met onze preegpers / warmfoliepers / verguldpers. Deze geeft een druk van 18000 kg met een kniehevel.

    Kom gerust eens langs in Grafisch Atelier Hilversum. http://www.gahilversum.nl

    Succes.

    Beantwoorden
    • Dag allen,

      Allereerst bedankt voor jullie reacties! Ik proef een beetje uit sommige reacties dat een aantal met krommende tenen ons bericht hebben gelezen. Ik kan jullie gerust stellen en melden dat we de trapdegel een geweldige machine vinden en dat we deze met zorg en aandacht proberen te onderhouden. Op dit moment zijn we ons druk aan het verdiepen in de achtergrond van het drukken en hoe we de pers op een juiste manier moeten hanteren. Ook zijn we van plan om een workshop te gaan volgen. Aan de andere kant moet het een ieder ook goed doen om te zien/horen dat jonge avonturiers/kunstenaars het ambachtelijke drukken levend houden.

      We hebben veel aan de reacties gehad en gaan verder met onze zoektocht naar een juiste manier van drukken!

      Met vriendelijke groet,

      Albert-Jan en Marleen.

    • Beste Albert Jan en Marleen,

      Jullie zijn van harte WElkom in Grafisch Atelier Hilversum, http://www.gahilversum, om je eens te verdiepen in het oude drukwezen. Op maandag avond is het altijd vrije inloop en sta jullie dan graag te woord.

      Andere dagen in overleg.

      Groet,

      Rutger Paets

  2. Het liefst niet, Albert Jan en Marleen. Jammer dat boekdruk nu gezien wordt als ideale relief druk. Waarschijnlijk om zo maar vooral duidelijk te laten zien dat het niet digitaal is geprint. Probeer een mooie egale druk te krijgen en je zult zien dat de gehele sfeer van het drukwerk geheel anders is dan digitaal en een mooie op zichzelf staande kwaliteit heeft. En als je perse wilt, geef dan héél spaarzaam een detail wat meer druk. En doe dat dan voorzichtig. . . En sta versteld van het resultaat als je dat goed doet. Succes!

    Beantwoorden
  3. Zoek naar de lesboekjes van de grafische scholen rond 1965.

    Deze kan je vinden op Marktplaats de zgnmd bruine boekjes.

    Voor de opleiding boekdrukker stond minimaal 3 jaar!

    Polymeerplaatjes kan je ook dieper laten maken.

    Om veel moet te krijgen (voor de leek letterpress) maak je een zachte legger.

    Maar er zijn tegenwoordig ook yuppen en die willen wat anders, dat mag, maar is niet de bedoeling van dit nobele ambacht. Doe wat je wil, maar wees zuinig op de laatste trapdegels!

    Karel Gaarenstroom

    Leermeester-Gezel Boekdrukken, Patroon.

    Beantwoorden
  4. Gauge pins heten dus aanlegspelden in het Nederlands. Een zogenaamde ‘deep impression’ kan zoals Luuk al aangeeft funest zijn voor een gietijzeren degelpers. Het oude gietijzer zit vol met kleine luchtgaten en is brozer dan het materiaal van moderne persen. Een goede handregel is dat één kwart van de oppervlakte van de degel vol kan drukken. Probeer je dus een kaart te drukken met daarop een volvlak in kleur – met daarin in wit uitgespaarde tekst – en dat volvlak is groter is dan de 25% van je formaat, dat je problemen hebt. Probeer eerst eens goed te leren drukken, zonder een ‘deep impression’ (zoals boekdruk hoort te zijn), voordat je je waagt aan allerlei avonturen, die wel eens een gebroken pers zouden kunnen opleveren.

    Beantwoorden
  5. Omdat het nu “in” is willen velen het papier diep indrukken. Daar zijn de drukpersen nooit opgebouwd. Op Degels komt er over het totale oppervlak direct even veel drukspanning.

    Dat kan voor oude drukpersen teveel zijn pas dus goed op. Er zijn op die manier al persen beschadigd. Op cilinder (lees proef) persen komt de druk streepsgewijs tot stand. Die kunnen dat dus beter aan. Zorg voor de juiste leggerdikte INCLUSIEF het te bedruykken papier. Zie mijn artikel wat ooit in DidM blad heeft gestaan. 600 grams papier is van zichzelf al behoorlijk dik.Gebruik voor het indrukken wel een geschikt soort, welke dat zijn weet ik niet. Succes.

    Beantwoorden
  6. We willen graag de basistechnieken leren vandaar ook onze vraag… voordat we onze geweldige trapdegel de soep indraaien.Zethaakjes was het verkeerde woord, we bedoelden gauge pins.

    Beantwoorden
  7. Het zou misschien een goed idee zijn om eerst eens de basistechnieken te leren voordat je een mooie trapdegelpers de soep indraait. En wat bedoelen jullie met een ‘zethaakje stukgedrukt’? Zethaken zijn stukken gereedschap waar de zetter zijn loden letters inzet!

    Beantwoorden

Plaats een reactie