Techniek

Stephanie Fockedey
fockedey.stephanie@gmail.com

7 februari 2017

Hoe poetsen en smeren?

Onlangs kwam ik in het bezit van een Victoria letterpress (foto 1). Deze heeft een tijdje onder stof gestaan en ik wil ze graag een tweede leven geven.

Heeft iemand tips om de pers schoon te maken?

Ten tweede vraag ik me ook af hoe de pers correct te oliën.

Ik vind twee verschillende soorten nippels en drie verschillende soorten reservoirs.

In de eerste soort nippels en het reservoir achteraan de pers (zie foto 2) vind ik een vloeibare gele olie. In de tweede soort nippels en reservoirs (zie foto 3) vind ik een zwarte, plakkerige substantie.

Zijn dit twee verschillende oliën, of is de tweede een soort vet?

Ik weet hoe belangrijk het smeren van dergelijke oude machines is. Daarom wil ik het ook graag goed doen.

Alvast bedankt voor de tips!

11 gedachten over “Hoe poetsen en smeren?”

 1. Hoi Stephanie, zo te zien is het oliepotje op de eerste foto er een waar je een soort katoenen ‘lont’ in moet stoppen die via capilairwerking continu blijft smeren. Dus een kant in de olie en de andere kant in een van de twee gaten op de foto. Het zou kunnen zijn dat het oliepotje zelf alleen maar een reservoirtje is.

  Succes!

  Beantwoorden
 2. Persoonlijk denk ik dat goed schoonmaken met een lap met wasbenzine of petroleum voldoende is, daarna de oliegaten reinigen, je kunt hier evt. gebruik maken van een klein boorijzer, dat je gewoon in de hand houdt en daarmee voorzichtig het vuil uit de oliegaten mee draait. Wattenstaafjes en tandenstokers zijn ook handige hulpmiddeltjes.

  Beantwoorden
  • Tast dit dan ook de verf op de machine niet aan? Ik denk dat ik met de mildere middeltjes ook al een eind geraak.

 3. You can also use a hot 10…20% lye (sodium hydroxide) solution to clean very dirty parts. The thing is aggressive towards any fat, grease, house paint etc. You need to be very careful not to get the solution on your skin (best work in glasses and rubber gloves). If that happens, wash it off as soon as possible.

  Dip the dirty parts for a few hours, then clean them thoroughly and use WD-40 to remove the traces of water so the thing won’t rust.

  Beantwoorden
 4. Voor het reinigen kun je een reinigingsmiddel gebruiken, dat Ambassodor Spezial Dickflüssig heet, en dat te verkrijgen is bij drucken-und-lernen.de

  Je brengt het aan met een kwast, laat het 30 minuten nwerken en poetst daarna het vuil weg. Oppervlakte roest kun je verwijderen met een groen 3M sponsje (de echte) en een mengsel van 2 delen citroensap (vers geperst) en 1 deel witte azijn. Je bewaart het mengsel in een jampotje, af en toe even omschudden en het sponsje erin dopen. Meteen na het verwijderen van de roest afnemen met lappen en even een laagje WD40 opspuiten en inwrijven. Oude tandenborstels zijn handig wanneer je in moeilijke hoekjes moet werken. De dikke olie die John noemt is van verschillende merken te koop, de dikte is SAE20. Sterkte ermee.

  Beantwoorden
 5. Schoonmaken kan je doen met petroleum. Naast de vluchtige oplosmiddelen bevat petroleum ook een deel was.

  die was blijft als een beschermende achter op de pers.

  Olie… de olie die tegenwoordig gebruikt wordt voor automobielen, die olie is uitstekend geschikt om de lagers van je pers te smeren. Elke benzine-pomp, elke Gamma filiaal of elk andere bouwmarkt kan je dat leveren. Bij de Gamma of een bouwmarkt hebben ze ook de petroleum voor je.

  Beantwoorden
  • Dank je voor de tip!

   Als ik het goed begrijp, dan is de eerste olie gewoon kruipolie en de ‘zwarte substantie’ een soort motor olie?

  • Beste Stephanie,

   Kruipolie heb je hoogstens nodig bij het demonteren van onderdelen die niet makkelijk los te maken zijn. Vaak werkt WD40 dan ook goed. Voor het reguliere smeren is een goede kwaliteit motorolie de beste keus. De smeerpunten die op de foto’s te zien zijn, zijn allemaal bestemd voor olie, niet voor vet.

   Succes!

Plaats een reactie