Techniek

Marrit
marritdj@gmail.com

4 augustus 2016

Inkt op lage delen cliché

Sinds kort kan ik mijn eigen polymeerplaten maken en druk ik op een trapdegel. Ik werk helaas niet met magnetisch onderlegwit (voorlopig te duur).

Wanneer ik met het polymeercliché ga drukken, komt er ook inkt op de lage delen van het cliché. Waar dus geen inkt moet komen. Elke keer schoonmaken is echt te veel werk. Heeft iemand tips om dit te voorkomen?

Ik heb al geprobeerd om het cliché juist te groot te maken of juist af te knippen bij de druk randen. Helaas helpt dit niet.

Alvast bedankt!

6 gedachten over “Inkt op lage delen cliché”

 1. Hoi Marrit,

  Heb je je probleem met bovenstaande tips kunnen oplossen? Wat nog niet genoemd is, maar wellicht ook zou kunnen; Toen ik net mijn eigen polymeerplaatjes maakte en nog geen uitwasunit had gebruikte ik een borstel. Wellicht dat jij dit ook nog op deze manier doet? Bij het uitwassen spoelde ik onvoldoende polymeer weg (je voelt dat nog een gelei-achtige laag op de cliches), waardoor er op plekken nog een verhoogde laag ongewenst polymeer bleef zitten die tijdens het drukken een probleem veroorzaakte zoals je omschrijft. Goed uitwassen/ een goede borstel en in de toekomst wellicht een ontwikkelunit zou je probleem dan kunnen verhelpen.

  Beantwoorden
 2. Misschien ten overvloede, 2 lijnen van 12 punten links en recht buiten beeld maar wel onder de rollen plaatsen, het kunnen ook 6 lijnen van 2 punten zijn of zoiets, als de rollen maar op hoogte gehouden worden.

  Beantwoorden
 3. Helemaal eens met vorige schrijver de heer T. Gravemaker, als toevoeging nog even deze tip van een “oudere” drukker, tegen slippende rollen/klossen kun je een weinig harspoeder gebruiken op de rollenbanen!

  succes

  Beantwoorden
 4. Aangezien polymeercliché’s veel minder ‘beelddiepte’ (0,75 mm) hebben dan loden letters of traditionele zinkcliché’s is het afstellen van de inktrollen uiterst belangrijk. Je kunt dit soort problemen voorkomen door aan beide zijden van je polymeerplaat een baan van ± 3 mm breed mee te laten lopen, zodat de rollen daar op steunen. Dat houdt wel in dat je op een groter papierformaat moet drukken en naderhand alles schoon snijdt. Gebruik een ‘rollenmaatje’ om de juiste afstelling van de rollen te verkrijgen. Een streep van 1,5 tot 2 mm duidt de juiste afstelling aan voor polymeer. Kun je de rollenbanen verstellen, doe dat dan. Kunnen de rollenbanen niet versteld worden, gebruik dan een goede kwaliteit metalen tape van 3M om daarmee de rollenbanen te ‘verhogen’. Eerst de rollenbanen ontvetten met aceton, daarna de tape aanbrengen. Ook is er de mogelijkheid om rollenklosjes te kopen, waarvan de diameter gewijzigd kan worden (grotere of kleinere diameter), zg. expansible trucks. Controleer ook even of je rollenklosjes vastgeschroefd zijn op de rollenassen. Losse klosjes veroorzaken slippen van de rollen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie