Techniek

Wim
wim@droomedaris.be

4 maart 2017

Inktrollen Heidelberg degel

Ik heb de in-inktrollen van een Heidelberg degelpers opnieuw recht en effen laten slijpen.

Weet misschien iemand of de geleiders van de inktrollen exact even groot zijn als de inktrollen?

Of zit hier bewust een miniem verschil op?

9 gedachten over “Inktrollen Heidelberg degel”

 1. Door de zachte indrukbaarheid van de rubberen rollen was er twijfel over de “ideale omstandigheden”. De oude opgebolde rollen zijn nu afgesplepen tot op 50,4 mm, rolgeleiders afgedraaid tot op 50,4 mm. Enkele zuiveringspastakuren en geduld hebben deze 75 jaar oude rollen terug een nieuw leven gegeven. Mijn nonkel heeft een loopbaan in de fijnmechanica achter de rug en heeft dit proces tijdens zijn loopbaan vaak laten uitvoeren voor beschadigde rollen. Het was gelukkig het proberen waard, enkele spindels herbekleden kon als finaal redmiddel. Nogmaals bedankt voor de info.

  Beantwoorden
 2. Als je daaraan begint, het afdraaien van de rollenklossen dan is het einde niet in zicht. Je rollenklossen zijn je uitgangspunt, de rollen moeten aansluiten bij de diameter van de klossen. Misschien is het een goed idee om eens het handboek van de HDA erbij te pakken…

  Beantwoorden
 3. Een kwestie van alles nameten.Ik bedoelde ook niet rollen van 53 mm! Maar kleine verschillen houdt je altijd.(zwellen/slijtage) De (oude) geslepen rollen zullen zeker niet groter zijn dan de klossen van 50,5 mm maar wel lekker fluwelig.

  Beantwoorden
 4. Is de diameter van de rol groter dan de diameter van de klos dan legt de rol meer afstand af over hetzelfde traject en slipt dus.

  Beantwoorden
  • Der Durchmesser der Farbwalzen ist 51mm. Neue seilichen Führungsräder haben auch 51 mm Durchmesser. Auch diese Rollen verändern mit der Zeit ihren Durchmesser, haben keinen festen Sitz auf den Walzenspindeln und müssen dann erneuert weden. Ein geringes Untermaß (bis 50,5 mm) ist möglich, aber alle 4 Räder müssen den gleichen Durchmesser haben! Nur so können die Farbauftragswalzen richtig justiert werden.

 5. Toch wel frank de klossen leggen een bepaalde afstand af die de rollen ook moeten afleggen anders slippen de rollen over de drukvorm dat is zeker niet bevorderlijk voor een goede inkt afzetting.

  Beantwoorden
 6. Onze klossen zijn 50,5mm en de inktrollen zouden exact 51 mm moeten zijn.

  Het maakt allemaal niet zoveel uit als de klossen maar allemaal hetzelfde zijn en de rollen ook (uitwisselbaar) want je stelt het toch allemaal op de juiste hoogte met de rollenbanen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie