Is dit persje ook geschikt om lino’s mee af te drukken?
Voor thuis zou ik graag een persje willen aanschaffen om droge naald maar ook om lino’s mee af te drukken. Ik dacht eentje gevonden te hebben maar nu zie ik op een andere website staan dat het niet geschikt is om ook lino’s mee af te drukken.
Wie heeft er gelijk?
Het gaat om het volgende model: Fome drukpers/etspers 3623
Het ligt er natuurlijk ook aan hoe dik je linoleum is want daar heb je ook allerlei soorten en maten in natuurlijk. Maar ik kon zo snel niet vinden hoeveel mm je er onderdoor kunt walsen.
Als je op YouTube kijkt naar filmpjes over ‘Mokuhanga’ (Japanse houtsnede met waterverf) zie je dat bij deze hoogdruktechniek zo’n ‘baren’ gebruikt wordt. Deze kan je bijv. bij Polymetaal kopen. Bij diep- en vlakdruk gebruik je best een pers.
Linoleumsnedes afdrukken kan ook met een pollepel waar je een dik stuk vilt op de bolle kant van de bak hebt geplakt.
Het Japanse kussen waar Tim het over heet kun je vinden onder de naam ‘Baren’, bij van der Linde, van Beek, Joop Stoop etc. Er bestaan traditionele uit natuurlijke materialen vervaardigde exemplaren, maar ook een moderne versie ui kunststof.
https://www.joopstoop.fr/en/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=Baren&submit_search=
Ook kun je kijken naar de metalen handroller van Arteina in Spanje: http://www.arteina.com/estampadores-estampador-manual
Bedankt voor de reacties en de tips! Geleidestroken leek mij ook slim inderdaad. En dat Japans kussen ga ik eens opzoeken op deze site want Google geeft letterlijk kussens uit Japan of met Japanse illustraties erop haha.
Hartelijke groet Marike
: )
Het is een soort rieten wrijfkussen, waarmee je over het papier wrijft.
Je kunt er ook zelf een maken: vurenhouten plankje van 6 x 12 en 12 mm dik. Hierover sisaltouw wikkelen, kruislings tot het plankje bedekt is.
I am Japanese printmaker, give often workshops about ‘Japanse houtsnede’. I could give you the correct information about Baren and which one you should buy for your printmaking. Baren is made by not ‘rieten’ but bamboo skin and Japanese papers. I will not recomend to buy the traditonal baren on the website, it was a cheap one for children. it will be better to buy a plastic one. You can find the pictures of Baren in my facebook, now on the top. If you like, i can tell you about pasta machine which you can use for etching and lino printing for small size works. I sent my message to you.
Bij de meeste etspersen kun je ook lino’s drukken als de wals hoog genoeg kan. Ik zou dan wel meelopers gebruiken. ( latten van lino, karton of hout die dezelfde lengte hebben als je onderplaat en dezelfde hoogte als je lino. Daar loopt de wals dan op). Je zet de pers dan op hele lichte druk, ‘net aan’ om te voorkomen dat je het lino plet/vervormt.
OP dit persje heb ik gemerkt dat, om een dekkende afdruk van lino te krijgen, de druk redelijk aangezet moet worden. De bovenrol is relatief licht en zorgen daardoor uit zichzelf voor onvoldoende druk (ik kreeg vrij ‘droge’ drukken bij lichte druk. Leuk voor het effect, maar niet als je ‘vet’ verwachtte).
Ik heb deze gekocht als compact thuispersje (een gelukje op Marktplaats). Nog niet heel veel gedrukt, maar tot nu toe tevreden over het resultaat. Het afstellen van de druk vergde wat ‘trial & error’. Anders dan bij een grotere pers met zware rollen en vooral het door de pers halen van de plaat voelde anders: het gewicht van de pers is relatief laag en bij hoge druk moet de pers behoorlijk stabiel gehouden worden om de slinger te draaien. Etsen drukten verrassend goed af. Lino en collagrafie-platen ook. Voorzover ik kan bepalen heb ik enkele centimeters ruimte om mee te spelen. Dat zou meer dan genoeg moeten zijn voor zelfs lino op hout.
Als je twee stroken naast de drukvorm legt, die even hoog zijn kan het, maar nog simpeler is met een ‘Japans kussen’ over papier wrijven, dat op een ingeïnkte drukvorm ligt.
Elders op deze website staat uitgebreid hoe dat gaat.
Succes!
Is “Japans kussen” hetzelfde als een baren, zoals traditioneel gebruikt bij het maken van afdrukken van japanse houtsnedes (met waterverf)?