Vraag over het afstellen van het zetsel

Lieve druktemakers,

Ik heb recent een nieuwe (oude) degelpers aangeschaft en was nu bezig met de eerste proeven, maar merkte dat hoewel alles lekker liep, mijn verfrollers niet het volledige zetsel bestrijken (zie de knalgele inkt op de foto). Is er een manier om het apparaat of het zetsel correct af te stellen? Want tot nu toe werkt “verkeerd” dresseren het best maar dat voelt toch nogal omslachtig.
Mocht iemand dit probleem eerder hebben meegemaakt hoor ik het verhaal graag! Alvast bedankt voor jullie hulp.

(P.s.: de pers is denk ik een Hogenforst Rapide uit de 90’s van de negentiende eeuw)

3 gedachten over “Vraag over het afstellen van het zetsel”

 1. Het kan ook zijn, dat er niets mis is met de rollen, maar dat de degel niet geheel evenwijdig is afgesteld op het fundament.

  Op de buitenkant van de degel zijn er een aantal stelschroeven, waarmee dat te regelen is. Best een nauwkeurig werkje.

  Beantwoorden
 2. Als ik het zo zie, komen er 2 zaken in me op.
  1) Sluit je zetsel goed in, dwz op een vlakke ondergrond (steen, marmer), zodat je weet dat het vlak, recht en solide in je raam zit. Verkeerd dresseren is, het woord zegt het al, verkeerd en schadelijk voor je lettermateriaal.
  2) Als je dat gedaan hebt, moeten ook de inktrollen en de lijsten waarover je inktrollen bewegen op de juiste hoogte worden afgesteld. Dat kan op verschillende manieren afhankelijk van het type pers. Jouw pers ken ik niet, maar soms kunnen de lijsten gesteld worden op de juiste hoogte. Ze moeten natuurlijk 100% parallel lopen aan het fundament waar je zetsel op rust. Ook is nog van belang dat je rollenklosjes, de “wieltjes” aan de uiteinden van de inktrollen, die over de lijsten lopen de juiste diameter hebben en aan beide zijden even groot en rond zijn. Als ik goed naar je zetsel kijk, klopte er zowel horizontaal als verticaal iets niet.
  Je kunt een en ander afstellen door een vorm te maken van 4 o’s uit je grootste lettercorps (liefst een Franklin Gothic oid) en die in de hoeken van je raam in te sluiten. Rollen, geleiders en legger kun je nu afstellen, waarbij in de inktgeving alle 4 de letters even egaal moeten worden geinkt en de druk op de legger in alle hoeken even groot moet zijn.
  Gebruik daar bij zo min mogelijk inkt, zodat verschillen in inktgeving ook gelijk duidelijk worden.
  Hoop dat je er iets aan hebt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie