Techniek

Rob
brink@dds.nl

22 januari 2018

Karton kreukvrij verlijmen

Graag wat tips voor het verlijmen van karton zonder dat het veranderd in golfkarton.

De betaalbare tips als plaksel of lijm op waterbasis is geen succes gebleken. Synthetische oplossingen werken wel maar wordt te kostbaar.

Hoe verlijmen papierproducenten hun zwaardere kartonsooren eigenlijk? Ik heb navraag gedaan maar papierleveraciers zeggen het ook niet te weten.

Zat nog wel aan gom te denken maar dat is ook op waterbasis…

Alvast bedankt!

7 gedachten over “Karton kreukvrij verlijmen”

  1. Ik spuit spuitlijm op beide kanten, laat die even drogen en leg de kartonnen op elkaar. Persen is goed. Geen vocht dus geen vervorming. Goedkope spuitlijm werkt goed, 3M is fantastisch maar duur. Karton is de term voor zwaar papier, grijsbord, strokarton, museum karton enz. Ik begrijp dat jouw karton niet beplakt is.

    Dit kan ook met waterlijm; tweezijdig beplakken met het zelfde goedkope papier, in de zelfde looprichting. Het papier insmeren, laten rekken, het karton niet insmeren. De onder bezwaar (planken met gewicht) gedroogde kartonnen kan je nu met waterlijm insmeren omdat het water niet meer in het karton kan indringen. Waterlijm is bijvoorbeeld stijfsel, verdunde PVA, of behang plaksel. Hoe groot is het te plakken karton? Hoe groter, hoe handiger het is met z’n tweeën te werken. Succes!

    Beantwoorden
    • Al geprobeerd ook de loop richting van het papier kruislings gelegd. Maar er zit te veel water in de lijm en karton trekt dan krom helaas.

Plaats een reactie