Techniek


1 juli 2013

Letterpress

Hallo allemaal,

Ik ben me hobbymatig aan het verdiepen in letterpress.

Nu zit ik er over te denken een Heidelberg pers aan te schaffen.

Is de aanschaf van dergelijke pers een juiste beslissing of zou ik het eerst op een andere (kleinere) machine moeten oefenen?

Hebben jullie eventueel ook nog tips of aandachtspunten voor het maken van afdrukken/blinddrukken?

Ik zie graag jullie reacties tegemoet.

Groet,

Martijn

5 gedachten over “Letterpress”

 1. Beste Martijn

  Met het uitsterven van het oude drukkersvak heb je een lofwaardig streven. Ik heb dit vak zo’n 30 jaar geleden geleerd en het blijft liefde. Bedenk echter dat zo’n pers een groot gewicht aan gietijzer is en je hebt nog meer gewicht aan randapparatuur (letters, inkt, e.d.) nodig. Kijk eens in de buurt of er b.v. een Grafisch Museum is (in Meppel, Groningen en Orvelte vind je die al) en volg daar eens een cursus. Met een eenvoudige hoogdrukproefpers of zelfs en boekenpers kom je ook al snel tot goede resultaten. Bedenk echter wel of je grote oplages wil drukken of dat het voor de leuk blijft. En zorg ervoor dat je een stevige vloer hebt, het blijft een ‘gewichtig’ gebeuren.

  succes ermee,

  Sven

  Beantwoorden
 2. Beste Martijn,

  Als het de bedoeling is dat het een hobby blijft, zul je waarschijnlijk niet vaak oplages van 500 of 1000 exemplaren drukken. En daarmee vervalt een van de belangrijkste redenen om een Heidelberg degel te kopen, zou ik zeggen.

  Voordat je zo’n pers goed kunt bedienen ben je ook een tijd verder. Misschien is een wat kleinere pers om te beginnen inderdaad beter.

  Aan de andere kant: als je de ruimte hebt en ambitieus bent…

  Succes!

  Sander

  Beantwoorden
 3. Doe eerst eens een cursus, en kijk of je boekdrukken leuk vindt, voordat je over gaat tot het aanschaffen van een pers met alle kosten die daar aan verbonden zijn. Met alléén een pers ben je er namelijk niet!

  Beantwoorden

Plaats een reactie