Techniek


28 juni 2013

Vraag over blinddruk met veel reliëf (letterpress) / uitleg Adana 8×5

Dag ervaren drukkers!

Ik heb een Adana 8×5 en kan inmiddels aardig overweg om met drukinkt en loden letters ‘normale’ drukken te maken.

Nu zou ik graag willen proberen om blinddrukken te maken zoals bijvoorbeeld dit: http://www.dekobold.be/portfolio_6.html

Visitekaartje Winke

Ik heb wat geprobeerd met een polymeercliché (ik durf mijn loden letters niet te gebruiken omdat ik bang ben dat ze kapot gaan), maar ik krijg geen mooie afdruk.

Is er iemand bij wie ik eens een uurtje of iets langer zou mogen meekijken?

Ik heb zoveel basisvragen, zoals welk papier moet je gebruiken en hoe je vervolgens een mooie afdruk maakt. Ik ben denk ik teveel een beginner om de antwoorden via dit medium te begrijpen 🙂 Al mocht het niet ingewikkeld zijn dan ben ik met antwoorden via dit forum natuurlijk ook al erg blij!

Daarnaast lukt het me ook niet om met linosnedes en mijn Adana mooie afdrukken te maken. Kortom: ik zoek een leermeester om me even op weg te helpen! Ik woon in Utrecht, dus omgeving van Utrecht zou fijn zijn.

Alvast enorm bedankt!

Groet,

Loes

loesvandermeer(@)gmail.com

 

5 gedachten over “Vraag over blinddruk met veel reliëf (letterpress) / uitleg Adana 8×5”

 1. Mijn moeder maakte blinddrukken. Ze maakte het papier kletsnat (legde het in een badkuip)

  Daarna legde ze de vellen op stukken linoleum waar ze de figuren in had uitgesneden.

  Je moet wel papier nemen dat water goed opneemt. Bijvoorbeeld handgeschept papier.

  Beantwoorden
 2. Thomas, helemaal mee eens al het gaat om het maximale vlak dat je met een Adana kunt bedrukken. Wil je dit effect bereiken op een kleiner deel, dan kan het mits je een zacht papier gebruikt met voldoende dikte. Het blijft dan nog altijd opletten op de maximale kracht die je uitoefent. Ik heb een blinddruk geprobeerd op een Adana met Crane Lettra in 600 gram en dat ging prima.

  Christiaan

  Beantwoorden
 3. Hallo Loes, daar is de Adana 5×8 veel te licht voor. Je riskeert je pers als je probeert dit soort blinddrukken te maken. Als regel kun je aannemen dat je een normale drukvorm met een oppervlakte die ongeveer de helft van je vormraam inneemt zonder al te veel problemen kunt drukken.

  De Adana is een pers die uit een lichte metaallegering is gemaakt in tegenstelling tot andere persen die in gietijzer zijn.

  Groeten en sterkte.

  Beantwoorden

Plaats een reactie