Techniek

Coen
cfransen@zeelandnet.nl

20 februari 2016

Linodruk op Hauer Rekord, wat gaat er fout?

IMG_1116

De titel zegt het al…

Beroerde afdrukken middels linoleum (nieuw) op een Hauer Rekord pers op 225g/m2 ppier van Schut. Inkten die gebruikt zijn zijn offset inkten van Heidelberg. De enige manier om een volle afdruk te krijgen is door ‘te veel’ inkt te gebruiken. Dit is niet fraai en zie je direct terug op de print, droogtijd is dan ook direct met een week verlengt.

Wat gaat hier fout? Ik heb Talens Blockprint inkt proberen te gebruiken maar krijg daar hele beroerde afdrukken mee. Lijkt wel of het linoleum het ‘afstoot’ ipv ‘opneemt’ bij het opzetten van de inkt. (ook al is het block goed schoongemaakt. Dus dat is op het moment een dood spoor.)

IMG_1118

Is de Hauer Rekord niet capabel genoeg? Enfin, hij staat nu zo ingesteld dat ik net met moeite de rol eroverheen getrokken krijg dus strakker kan niet. (al geprobeerd)

Ander papier? andere pers? andere inkt? andere drukker (haha, even serieus)?

Wie drukt er linoleum en heeft geen problemen? Mag ik dan weten wat jullie specificaties zijn omtrent inkt, papier en pers? Want baal hier best van, de papiervoorraad gaat er in rasse schreden doorheen en krijg er de P in als zoiets simpels niet correct uit te voeren valt.

Op foto 1 te weinig dekking, op foto 2 te veel inkt.

17 gedachten over “Linodruk op Hauer Rekord, wat gaat er fout?”

 1. Kan het misschien aan de pers liggen? De druk van de roller is te hoog en drukt de lino te ver in. Dit kan je voorkomen door twee latten die iets minder hoog zijn dan je lino aan weerszijden van je lino te leggen. Eigenlijk behoor je een lino te drukken door gewicht in zijn geheel bovenop de lino te drukken en niet zoals bv met een etspers het drukgewichtvan voren naar achter te laten gaan. Hierdoor wordt het materiaal(linoleum) naar voren gedrukt en dat geeft vervorming . Misschien dat bij gebruik van harder linoleum je minder problemen ondervind.

  Beantwoorden
 2. Allen nog vriendelijk bedankt! Het is verder prima verlopen. Ik heb twee versies gemaakt. Elk met een oplage van drie stuks. Twee kleuren plus afwerking met bladgoud. Het is voor een vriend/collega. Onze wegen gaan scheiden gezien ons beiden vertrek bij de drukkerij waar we nu werkzaam zijn. Hij heeft mij geïntroduceert bij de band Slayer. We hebben samen twee bezoeken onlangs gemaakt bij een concert van die band. Omdat hij mijn portret dagelijks schetste tijdens het werk heb ik de rollen omgedraaid en hem op papier gezet als een soort van afscheidscadeau. Ik zie dat ik geen foto’s erbij kan plaatsen maar heb wel de hele boel gefilmd en er een korte clip van gemaakt waarmee ik hem vertaste alvorens hem het cadeau te overhandigen.

  hier de link naar de video, de muziek zal niet in ieders smaak vallen maar het hoort er nu eenmaal bij.

  http://vimeo.com/user49860496/slayerlinocut

  Beantwoorden
 3. Vochtige prenten/printjes kan je op de volgende manier laten drogen:

  – maak, tussen twee glasplaten, een stappel met om en om een print en een paar vellen krantenpapier

  – leg wat gewicht erop

  – vervang elke dag de krant (of meerdere keer per dag als het papier erg nat is).

  Na een paar dagen zijn je prenten/printjes droog genoeg om verder aan de open lucht te drogen zonder verder te krullen/vervormen.

  LET OP: de krant moet oud zijn zodat de ink goed droog is en niet afgeeft.

  Beantwoorden
 4. Dag Ad, bedankt voor de uitgebreide uitleg. Erg interessant en erg leuk om te weten nu. Ik heb zoals gezegd eerst het blokje netjes opgeschuurd en het papier bevochtigd alvorens te gaan drukken. De afdruk is stukken beter, echt fantastisch maar ik zit nu met een berg opgekrulde printjes. Niet zo gek natuurlijk als je een trekpers over een vochtig stuk papier heen haalt achteraf gezien. Maar goed. Opnieuw dan maar weer, zonder bevochtigen.

  En inderdaad zo strak als offset ga ik het nooit krijgen natuurlijk en misschien moet ik maar genoegen nemen met wat minder.

  Beantwoorden
 5. Ja Ad, een beetje schoonmaakmiddel uit de plunjer erdoor in de inktbak, mengen met het inktmes en draaien maar, maar natuurlijk alleen bij boekdrukinkt op oliebasis… zo deden we dat vroeger.

  Beantwoorden
 6. Beste Coen,

  Het is “paarlen” het verschijnsel wat we vroeger in hoogdruk hadden als de inkt te lang van structuur was. Als de afdruk los komt van de vorm ontstaan er heel kleine draadje van inkt, het draadje breekt en op de vorm en afdruk komen gebroken draadje terecht dat zie je als ongelijkheden in de afdruk.

  Wat we deden was een 1 a 2 proces drukpasta aan de inkt toevoegen waardoor de structuur van de inkt korter werd en het probleem was direct minder, het is niet over maar minder zichtbaar. De drukpasta gebruik ik nog steeds als de hedendaagse inkten niet kort genoeg zijn naar mijn zin. Drukpasta is nog steeds verkrijgbaar. Maar waarom wil je een strakke afdruk? We konden niet zo strak drukken als in offset dat was een algemeen bekend probleem van hoogdruk maar werd gewoon aanvaard.

  Succes met het korter maken van de inkt (schiet me nog wat te binnen, er werd ook wel eens een paar druppels petroleum gebruikt, maar dat vertraagde de droging).

  Groetjes van een oude boekdrukker.

  Ad

  Beantwoorden
 7. oh, en werkt er iemand hier met linoleum icm een trekpersje? (proefpersje) Ben benieuwd naar die ervaringen. Of hebt u allen een ferme heidelberg of etspers staan?

  Heb ook wel een adana 8×5 staan maar weet nu al dat ik daar niet genoeg power op krijg om zo’n groot vlak egaal te krijgen hoewel de bladspiegel maar een afmeting heeft van 110x90mm. Bewaar die Adana pers voor wat kleiner spul.

  Beantwoorden
 8. Kan het niet gewoon zo zijn dat je heel poreus linoleum hebt? Je krijgt dan alleen met te veel inkt een dekkende afdruk. Schuren helpt wel wat maar daarmee krijg je niet een gladde lino en dus ook dan geen egaal gedrukt vlak

  Beantwoorden
  • Ik krijg bij mijn grove, poreuze linoleum zelfde afdrukken. Het oppervlak is gewoon niet egaal geoeg. Probeer het met gladde linoleum en het probleem is opgelost.

 9. Klopt Boris, er zit inderdaad veeeeeel te veel inkt op maar dat was de enige manier het vlak dicht te krijgen. Vandaar dat ik hier wat tips vraag. Bevochrigen is ook een goeie, ga ik straks direct proberen. Andere inkte buiten blockprint inkt en offset heb ik even niet voorhanden maar zal zeker eens gaan kijken voor de zgn hogdrukinkten waar u het over heeft.

  Bevochtigen, gewoon zachtjes met de plantenspuit gedestilleerd water neem ik aan?

  Ga ik nu eerst goed opschuren zoals de tips hierboven aangaven.

  Beantwoorden
 10. Ik zie op de foto een goede dekking (dus waarschijnlijk goede linoleum en geschikte inkt), maar véél te veel inkt. Ik vermoed dat je je papier niet bevochtigt. Probeer dat eens. Je hebt dan veel minder inkt nodig. Specifieke hoogdrukinkt kopen is natuurlijk ook een aanrader, die dekt beter dan offsetinkt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie