Techniek

Michelle
michelleheuvelen@gmail.com
+31652545677

22 september 2020

Matrijs/patrijs van polymeerplaat

Kan iemand mij misschien zeggen hoe ik het beste een patrijs en een matrijs maak van polymeer tbv een preeg? Hoeveel mm verschil moet er tussen beide zitten?
Heb al verschillende maten geprobeerd, maar tot nog toe zonder goed resultaat: de ene keer te ruim en dan weer te krap…

Alvast bedankt!

4 gedachten over “Matrijs/patrijs van polymeerplaat”

 1. Je kunt ook gebruik gaan maken van Prägoplast patrijzenmateriaal wat je op de degel bevestigd, dan een stevige afdruk maken met je polymeer cliché almede het te prägen papier. Het materiaal op de degel hardt uit en wordt zodoende je patrijs. Ik weet niet of er in Nederland nog leveranciers zijn, maar hier kun je het nog steeds kopen:
  http://www.drucken-und-lernen.de/Detailview.92.0.html?&tx_ttproducts_pi1%5BbackPID%5D=162&tx_ttproducts_pi1%5Bproduct%5D=59&cHash=473e76c7990cfbf82f52d4388c2466bd
  Drukkers gebruikten ook wel een papje van gips en of papier maché.

  Beantwoorden
 2. Dag Michelle,

  Het ging sneller dan verwacht, zie hier onder een reactie op mijn vraag.

  Ha Luuk, goede vraag hoor. Je gebruikt nyloprint materiaal. Een hard polymeer met stalendrager. 0.76mm of 1,75mm dikte. De moeder is een volvlak met uitsparing van het beeld, iets vetter gemaakt ongeveer 1/10mm of 2/10mm tot van 1/ positief beeld element. Dan moet de heleboel weer ib elkaar passen. Wel even opletten met leesbaar of onleesbaar ivm teksten.

  Beantwoorden
 3. Michelle,
  Zelf heb ik ze nooit gemaakt, wel gebruikt. Voor simpel preeg werk kan het goed. Er hoeft volgens mij geen of heel weinig verschil te zijn. De patrijs moet gewoon in de matrijs passen. Bij dik karton werd er wel eens een blanco filmpje tussen gelegd (matrijs) is mij verteld.
  Als je het nog niet redt dan ga ik contact zoeken met een kennis uit het verleden, maar dat wordt dan wel echt zoeken. Succes

  Beantwoorden

Plaats een reactie