Witte vlekken in afdruk
Heb (weer) een vraag mbt afdruk met inkt. Druk nu enkele maanden op een heidelberg degelpers uit 1970 en dat gaat best aardig! Alleen loop ik steeds tegen het probleem aan dat er “witte” vlekjes in de afdruk ontstaan tijdens het drukken. Ik gebruik polymeerplaten en deze zien er strak uit. Ook is het willekeurig, dus het wisselt van plek. Soms lijkt het ook alsof er stof oid op de vorm komt waardoor dit ontstaat, maar als ik deze ontvet blijft dit euvel terugkomen.. Herkent iemand dit? Ligt het misschien toch aan de rollers, die al vrij oud zijn vermoed ik (heb ze bij de machine gekregen). Ben blij met iedere tip!!
Natuurlijk herkennen we dit. Gewoon plukken. Ik zag in alle antwoorden de oplossing al voorbij komen, tack verlagen (let op! Niet te veel toevoegen). Zet de drukspanning eens normaal en niet zo diep in 1 keer. Als de machine in register drukt (2 afdrukken over elkaar zonder beeld verdubbeling) dan zou ik 1 normaal afdrukken en dan de 2 de een keer zonder inkt maar met meer spanning. Dan krijg je wel die diepere afdruk zonder, wat iedereen sleur noemt. Mijn baas zei vroeger altijd ik wil geen kapstok zien aan de achterzijde maar toen was er nog geen 600 grams wit karton. Als je in de buurt van Dordrecht kom mag je langskomen dan kan ik je wel laten zien wat ik bedoel, eerst even bellen.
@Michelle,
easywhipe kun je kopen bij Gerstaecker, voorheen Peter van Ginkel.
Het is een conditioner om inkt iets soepeler te maken.
In Polen gebruiken ze voor ditzelfde doel een mespuntje..groene zeep.
Mogelijk verkoop Hugo van Polymetaal ook iets
Hallo
Eerst en vooral heb ik een hekel aan Van Son inkten. Die zijn inderdaad iets goedkoper maar hebben veel minder pigment. Als je die dan nog eens gaat aanlengen is het helemaal mis. Wat die witte vlekjes betreft. Voor zover ik het kan inschatten is er een tekort aan kleurstof. Kan ook zijn dat de cliché eens goed moet ontvet worden met een of ander product. Gezien de krachtige indruk is het niet een probleem van druk maar van invulling.
Naar mijn bescheiden mening speelt het papier hier geen grote rol. Het kan natuurlijk altijd dat papier inkt weigert maar daar is een klein beetje pasta dikwijls een goede oplossing.
Beste Jo,
Bedankt voor de tip, maar over welke pasta hebben we het hier precies?
Hallo, op het eerste gezicht; te veel drukspanning, te weinig inkt (te schraal) kleine papierdeeltjes zitten reeds op je opdraagrollen, waarschijnlijk dus op je gehele inktwerk.
(wassen dus en met de hand de opdraagrollen nawassen) zorg ook dat je rollenklossen goed droog zijn! je inkt ietsje verdunnen, en een goede kwaliteit boekdrukinkt gebruiken.
Voor je weer begint ook even je vorm schoon en droog maken. Als extra tip het te bedrukken materiaal eenmaal zonder te bedrukken door de pers halen(mits de oplage niet te groot is natuurlijk)
Na deze puntjes zou het probleem opgelost moeten zijn.
succes gewenst van een inmiddels wat oudere drukker ;-))
Fred, van een oude drukker moet je het leren, haha! Ik ga meer inkt proberen. Heb alleen gemerkt dat ik met meer inkt ook meer kans heb op rafelige letters (dat is slur volgens mij?) Dus druk omlaag. Zonder druk heb ik het ook overigens.. Dus meer inkt dan maar!
O excuus de naam is Ferd zie ik 😉
Helemaal mee eens Ferd!
In de voorafgaande commentaren heb ik geen enkele passende verklaring kunnen vinden. Hoe komt dat toch zo?
Weet dan helemaal niemand dat licht uit fotonen bestaat, die in golven zich verplaatsen, en dat de golflengte en de verdeling daarvan in een golfbundel de kleur bepaald zoals wij die waarnemen met onze ogen?
Kleur ontstaat doordat licht wordt teruggekaatst. Op alles valt wit licht en als een object een “kleur” heeft wordt van dit licht de tegengestelde kleur geabsorbeerd.
Bij een witte kleur wordt alle – het meeste – licht teruggekaatst. En dat wit kan vele gradaties hebben, dat ook nog…
Papier is gemaakt van zeer dunne vezels, die dicht tegen elkaar liggen, en die tesamen een raster kunnen vormen.
Heel fijne rasters worden door natuurwetenschappers, sterrenkundigen etc. gebruikt om de golflengten in een lichtbundel te scheiden. Om bijvoorbeeld de temperatuur te bepalen op een ster of planeet…
Tja, en dat werkt ook hier: een raster van papiervezels zorgt af en toe dat op een plek het meeste licht wordt teruggekaatst. En daarom gaat die plek er wat witter uit zien.
Dat hangt af van de richting van het raster dat de papiervezels vormen en het vorm van het oppervlak, waarin het zich bevindt tot de waarnemer en nog wel meer factoren.
Dat is heel wisselend en onvoorspelbaar, maar wel een gevolg van de wil om HEEL VEEL MOET in het druksel te hebben.
Dit verschijnsel… zolang het letterpress moet zijn, is er dus geen oplossing voor, want zonder cellulosevezels is er geen papier om op te drukken.
De weg kwijt?
Ik ben het met je eens Thomas, inkt te stijf, niet genoeg inkt op het cliché of de letter en uiteraard soort papier speelt ook mee.
Maar het gebruiken van boekdruk voor letterlijk “letterpress” was in de opleiding, alweer een paar jaar geleden, een misdaad. Bovendien vernielde je je letter bij te grote druk. Dus het is en blijft concessies doen en zeker zo belangrijk is dat het papier van een goede gesloten oppervlak is voorzien.
In principe kan handgeschept papier ingevocht worden. Iedereen heeft daar zijn methodes voor. Ik dip één vel in water, leg het neer, daarop één vel droog etc. Pak het in plastic in en laat het een nacht staan voordat ik erop druk. Ik denk dat het eerder een inktprobleem is.
Ok dat klinkt aannemelijk 😊. Ik gebruik van Son inkt en die verdun ik eigenlijk altijd met sonotack om het minder tacky te maken. Maar heb ook al eens een drukinkt van delbo gebruikt op oliebasis.. Hierbij precies hetzelfde probleem.
Manuel, ben bang dat het zo een papiersoort is, dat speciaal voor ‘letterpress’ ontwikkeld is en dat wanneer je gaat vochten je een papierbrij overhoudt. Graag hoor ik van Michelle wat het precies is…
Thomas, deze voorbeelden zijn gedrukt op grijsboard en (dat grove papier) 600 grs handgeschept papier uit Portugal. Maar zoals ik hiervoor aangaf bij Manuel gebeurt het eigenlijk bij elk papiersoort, ook bij 600 grs katoen papier 😉
Op wat soort papier druk je? Zo te zien een pluizig, dik papier (500 g of meer)… Ik vermoed dat het ‘pluk’ is. Is de inkt niet te stijf? Misschien zou het een goed idee zijn om de 2 deeltjes van de zg. ‘bruine boekjes’ over het boekdrukken aan te schaffen, dan leer je ook wat ‘pluk’ is en lees je welke andere problemen er kunnen optreden bij het drukken. Sterkte ermee!
Luuk de Jong, wat denk jij?
Mocht het ‘pluk’ zijn, dan zou een mespuntje easywhipe door de inkt het probleem kunnen oplossen.
Het papier ziet er zacht (= kwetsbaar) uit en dan ligt pluk op de loer.
Aan Tim: wat is easywhipe en waar haal ik dat?
Thomas, op een foto een oordeel hierover geven gaat mij te ver. Wil wel een oordeel geven maar dan daar terplekke of op de Degel in Westzaan. Ga dan experimenteren met de rollen, de inkt en het papier. Ook de samenstelling en de dikte van de legger speelt een rol. op één van de foto’s lijkt de drukspanning niet gelijk, maar en foto zegt niet alles. Die boekjes kunnen geen kwaad echter het is vaak een combinatie van factoren.
Oorzaak, Te grof papier/karton, de inkt kan eenvoudig weg niet overal komen.
Oplossing; gladder papier, of misschien iets vochten van dik papier. Hoe?
Plantenspuit, zeer schone spalter = brede kwast voor het goed verdelen van het vocht. Licht aan twee zijden vochten, om en om droog en iets nat papier in plastic onder gewicht 24 uur laten liggen. Pas op dat het papier niet te slap wordt. Doe proeven. Het kan natuurlijk ook zijn dat het papier slecht gelijmd is waardoor de inkt delen los trekt. Die moet je dan op de rollers terug vinden. Gebruik een heel klein beetje Sonotack van van Son in de inkt. VS377 – 1 kg daar doe je zeventig jaar mee!
Bedankt Manuel,
Sonotack gebruik ik al 😊 De inkt was namelijk al “too tacky” volgens volgens de handleiding van HB.
Wat betreft het papier: het gebeurd bij elk soort papier. Gebruik namelijk ook 600 grs. katoenpapier wat in principe uitstekend is voor letterpress? Hierbij gebeurt het ook..
Het bevochtigen van dit betreffende papier lijkt me geen aanrader, aangezien het handgeschept papier is. Wel erg mooi btw!