Techniek

Marieke ten Berge
info@marieketenberge.nl
0621906163

11 augustus 2023

Mijn Veenendaal etspers is plotseling vastgelopen

Tijdens het draaien aan de pers leek hij vast te lopen en is hij alleen met heel veel kracht nog iets in beweging te krijgen. Ketting is gesmeerd. Zo ineens liep hij vast. Kent iemand het probleem of is er een handleiding van de pers ergens te vinden?

11 gedachten over “Mijn Veenendaal etspers is plotseling vastgelopen”

 1. Dank jullie wel voor al het meedenken. Inmiddels na heel veel smeren en onderdelen los te hebben gehaald op aanraden van Dhr. Veenendaal zelf, draait hij weer.
  Groet, en nogmaals bedankt!

  Marieke

  Beantwoorden
  • Hallo Marieke,

   Bij mij is vandaag hetzelfde gebeurt. Tijdens het draaien liep de onderste roller plotseling vast.
   Zou je mij kunnen vertellen welke onderdelen je los hebt moeten maken, en of dit daadwerkelijk heeft geholpen? Of was het wellicht voldoende geweest om (heel) veel te smeren?

   Alvast bedankt!

   Jaco

 2. Dag Tim en Marieken. Het ‘kruis’ van de pers is het deel van de pers met de staken waarmee je de de rollen laat draaien. Het centrum ervan is het onderdeel waar de staken in vastgeschroefd zitten. Daarin zitten links en rechts van de as twee gaatjes en daarin spuit je het smeermiddel. Een beetje in het ene gaatje en een beetje in het andere gaatje. Daarna de spaken stevig naar links en naar rechts, en weer opnieuw bewegen. Eventueel nog wat smeermiddel erin spuiten en de stangen nog een paar keer heen en weer bewegen, totdat het makkelijker gaat en je het kruis weer helemaal kan ronddraaien.

  Beantwoorden
 3. Beste Gea,
  Hoe kan ik je bereiken?
  Kun je mij foto’s sturen van jouw pers, zijkant en geleiders.
  En een wat uitgebreidere onschrijving van het probleem.

  Graag hoor ik van je,

  Beantwoorden
 4. Beste Marieke, Dit is een bekend probleem met Van Veenendaal pressen: de as van het kruis staat droog. De as moet geregeld gesmeerd worden, wat kan via de twee kleine gaatjes die je in het centrum van het kruis van de pers ziet. Neem een spuitbus ‘White Grease’ met een dun slangetje/pijpje erbij. De grote sluitdop van de spuitbus halen, de kleine drukknop eraf halen en de drukknop met het dunne pijpje erop zetten. Hou een lapje of tissue voor de monding van het pijpje, druk nu even kort op diens drukknop om hem vast te zetten en er komt wat smeermiddel (vaseline met teflon) uit de monding. Steek het pijpje in het eerste gaatje en spuit wat smeermiddel erin, doe hetzelfde bij het tweede gaatje. Haal eruit, veeg het smeermiddel af dat uit de gaatjes is gelopen, en beweeg het kruis nu met kracht een paar keer heen en weer. Nogmaals spuiten en weer heen en weer bewegen. Na een paar keer kan je het kruis weer ronddraaien.

  Beantwoorden
  • Beste Ad,
   Wat bedoel je met het kruis van de pers? Doel je op het ronde deel, waar de staken in steken, dat verbonden is met de bovenste wals?
   Je schrijft dat het een bekend probleem is van de Veenendaal pers.
   In 1976 kocht ik mijn eerste etspers bij dhr. Veenendaal, en enkele jaren later een grotere.
   Nadat ik langere tijd een LK 100 van Van Ginkel heb gehad, kocht ik weer een Veenendaal etspers.
   Zo heb ik in de loop der jaren een 60 breed gehad, een 90, een 80, een 60 en een 40 cm brede.
   Bij geen van deze persen trad dit euvel op.
   Heb ze altijd wel goed onderhouden met turle wax (walsen) en grease bij de draaiende uiteinden van de walsen.
   In het hart van de schijf waar de staken in zitten, bevinden zich twee gaatjes, mogelijk doel je daar op, maar daarmee kun je alleen het wals einde met tandwiel bereiken.

 5. Beste Marieke, op de foto zie ik dat de drukplaat wel erg breed en hoog is, en mogelijk loopt hij tegen de twee geleiders aan, die aan elke kant zitten.
  Kun je meer foto’s plaatsen , wat close up, van de positie bij de geleiders?
  Mail ze anders .

  Beantwoorden
  • dag Tim

   Ik las jouw reactie over de drukplaat. Bij mijn Veenendaal is het net zo. Ik heb 2 persen en bij beide zijn ze hetzelfde, hoort dit dan niet zo? En hoe zou het wel horen?
   Graag zie ik jouw reactie tegemoet.

   Vriendelijke groet,
   Gea Schippers

Plaats een reactie